Rookworst
Rookworst

Rookworst

Stamppot zonder rookworst is als koek zonder zopie. Maar de sappige worst doet het niet alleen goed bij stamppot, wij eten hem het liefst overal bij. En wist je dat er ook heerlijke vega rookworsten bestaan? Voor ieder wat wils!

Recepten met rookworst

Zuurkoolschotel met rookworst maken
Zuurkoolschotel met rookworst maken

Zuurkoolschotel met rookworst maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 kg iets kruimige aardappelen
  • 1 kg zuurkool naturel
  • 140 g tomatenpuree
  • 1 tl sambal oelek
  • 160 g katenspek
  • 150 ml halfvolle melk
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 250 g Gelderse rookworst
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal (20 x 30 cm)
  • pureestamper
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar.
  2. Laat de zuurkool uitlekken en meng met de tomatenpuree en de sambal. Vet de ovenschaal in en schep de zuurkool in de ovenschaal. Bak het spek in een koekenpan in 6 min. uit en leg op de zuurkool. Giet de aardappelen af.
  3. Verwarm de melk met de boter en voeg toe aan de aardappelen. Stamp met de pureestamper tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Verdeel over de schotel. Bak deze ca. 25 min. in de oven. Verwarm de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd in schuine plakken en verdeel dakpansgewijs over de puree.

Zuurkoolplaattaart met worst

Het ultieme wintergerecht, maar dan als plaattaart: deze variant van de zuurkool met worst móet je proeven. BIJGERECHT– 8 PORT. – 20 MIN. + 25 MIN. OVENTIJDINGREDIËNTEN1 rol vers Flammkuchendeeg (koelvers, pak 260 g)125 ml crème fraîche200 g geraspte Emmentaler 45+ (zak)250 g gekookte wijnzuurkool met spek (zak)450 g aardappelpuree met boter (schaal, koelvers)1 tl karwijzaad (strooier, Verstegen)100 ml halfvolle melk1 Veluwse rookworst fijn spuitzakPlaattaart makenVerwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg met bakpapier en al uit op de bakplaat. Vouw de randjes aan alle kanten iets omhoog. Bestrijk het deeg met de crème fraîche en bestrooi met de helft van de kaas. Verdeel de zuurkool erover.Zuurkool met worst op de taartMeng de rest van de kaas, het karwijzaad en de melk door de aardappelpuree en doe in de spuitzak. Snijd de worst in plakjes van een ½ cm dik. Spuit de puree in rozetjes in de lengte in 3 banen op de zuurkool. Leg de plakjes  worst iets overlappend ook in 3 banen op de zuurkool. Bak de plaattaart 25 min. in het midden van de oven. Lekker met een rijkgevulde gemengde salade.
00:27