bewaar
Eenvoudige tomatensaus
Eenvoudige tomatensaus
bewaar

Eenvoudige tomatensaus

Een recept voor een goede, eenvoudige tomatensaus hoort thuis in iedere keuken.

50 min. bereiden
97waarderingen

Ingrediënten

8 personen

1½ kg

rijpe trostomaat

250 g

winterpeen

1

stengel bleekselderij

1

ui

3 tenen

knoflook

10 g

verse platte peterselie

7½ g

verse basilicum

½ el

extra vierge olijfolie

Dit heb je nodig

  • staafmixer

Een recept voor een goede, eenvoudige tomatensaus hoort thuis in iedere keuken.

Aan de slag

1

Snijd de tomaten in stukken en doe in een ruime pan. Snijd de winterpeen in stukjes en de bleekselderij in boogjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

2

Voeg de winterpeen, bleekselderij, ui, knoflook, peterselie en het basilicum toe aan de tomaten. Breng op laag vuur aan de kook en schep af en toe om. Voeg een glas water toe als het mengsel erg dik blijft. Stoof in 40 min. tot een tomatensaus. Roer regelmatig.

3

Pureer de saus kort met de staafmixer en druk met een soepopscheplepel door een zeef. Breng op smaak met een scheutje olie, peper en eventueel zout.

serveertipServeer de saus bijvoorbeeld bij pasta; dan is het gerecht niet meer glutenvrij.

bewaartipJe kunt de saus (eventueel in porties) ook invriezen. In de vriezer is de saus maximaal 3 maanden houdbaar.

algemeenDe kruiden kunt u bewaren door ze fijn te snijden of fijn te malen in een keukenmachine en te mengen met extra vierge olijfolie. De olie geeft extra smaak en de kruiden blijven groen. Doe in een potje, schenk er nog wat olie bij en doe de deksel erop. De kruiden in olie zijn 1 week houdbaar in de koelkast. Of vries ze in een ijsblokjesvorm in met olijfolie. Lekker om aardappeltjes in te bakken.

Tomatensaus (pomarola) maken

Instructievideo - 01:39 min.