bewaar
Spinazietaart witte kaas en pijnboompitten
Spinazietaart witte kaas en pijnboompitten
bewaar

Spinazietaart witte kaas en pijnboompitten

Een hartige taart met als basis: filodeeg. Eerst kort bakken in de koekenpan, dan nog 20 minuten de oven in.

25 min. bereiden
20 min. oventijd
308waarderingen

Ingrediënten

4 personen

2 el

traditionele olijfolie

15 g

ongezouten roomboter

400 g

verse bladspinazie

100 g

pijnboompitten

5

middelgrote eieren

300 g

witte kaas

50 g

Goudse kaas

4 mespunten

gedroogde oregano

1

citroen

12 vellen

diepvries filodeeg

1 mespunt

cayennepeper

1 bol

verse nootmuskaat

Dit heb je nodig

  • bakpapier

Een hartige taart met als basis: filodeeg. Eerst kort bakken in de koekenpan, dan nog 20 minuten de oven in.

Aan de slag

1

Zet alle ingrediënten klaar. Verhit de oven tot 200 °C. Zet de koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter terug op het vuur en doe er de helft van de spinazie in. Beweeg de blaadjes in de pan en doe er steeds een plukje bij als ze voldoende geslonken zijn. Ga door tot alle spinazie in de pan zit.

2

Rooster de pijnboompitten in een droge, ovenbestendige koekenpan terwijl je ze af en toe omschudt. Breek de eieren in een mengkom en kruimel er de witte kaas bij. Rasp er de Goudse kaas over. Doe een snufje zwarte peper, een paar mespuntjes gedroogde oregano, de geraspte schil van de citroen, de pijnboompitten en een scheut olijfolie erbij.

3

Zet de koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter terug op het vuur en doe er de helft van de spinazie in. Leg een vel bakpapier van ongeveer 50 cm op het werkvlak, kwast het in met een klein beetje olijfolie. Maak er een prop van, vouw het weer uit en leg het opnieuw plat neer. Leg per taart 4 vellen ontdooide filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het papier, zodat het bijna volledig bedekt is. Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er een flinke snuf zout en peper en een snufje cayennepeper op. Herhaal dit nog twee keer, zodat je drie lagen krijgt.

4

Haal de spinazie van het vuur als de blaadjes goed geslonken zijn. Doe hem bij het eimengsel en rasp de nootmuskaat erover. Let het stuk bakpapier met het filodeeg voorzichtig in de lege koekenpan zodat de randjes er net overheen hangen. Druk het deeg goed in de rand van de pan, giet er het eimengsel in en spreid het gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randjes deeg losjes over de vulling heen. Plaats de pan eerst een paar min. op matig vuur om de bodem op te warmen en zet hem vervolgens 18-20 min. boven in de hete oven.

Filodeeg gebruiken

Instructievideo - 01:41 min.