bewaar
Gestoomde kaneelpudding met karamelsaus
Gestoomde kaneelpudding met karamelsaus
bewaar

Gestoomde kaneelpudding met karamelsaus

25 min. bereiden
1 uur 15 min. wachten
68waarderingen

Ingrediënten

4 personen

100 g

boter

300 g

witte basterdsuiker

4

eieren

200 g

zelfrijzend bakmeel

1 eetlepel

kaneelpoeder

2 eetlepels

cacaopoeder

1 beker

slagroom

Dit heb je nodig

  • mixer

  • stoompan

  • puddingvorm (inhoud 1,5 liter)

Aan de slag

1

Mix de boter met 100 g suiker, voeg een voor een de eieren toe en mix het bakmeel, de kaneel en de cacao erdoor. Schenk in de puddingvorm. Breng water in de stoompan aan de kook en zet de puddingvorm hierin. Stoom de pudding met de deksel op de pan in 1 uur en 15 minuten op laag vuur gaar. Laat in een koekenpan met dikke bodem de rest van de suiker op laag vuur smelten (zie tip). Verwarm de slagroom. Haal de pan van het vuur zodra de suiker vloeibaar is en schenk er al roerend de warme room scheut voor scheut bij. Neem de hete puddingvorm uit de pan, leg er een bord op en keer de pudding voorzichtig, zodat hij uit de vorm glijdt. Serveer met de karamelsaus (verwarm deze opnieuw als hij hard geworden is).

2

Stomen is een ambachtelijke techniek voor het bereiden van pudding. De pudding wordt gaar in een stoompan, op relatief lage temperatuur. Het langzame gaarproces zorgt ervoor dat de smaken van de pudding maximaal tot hun recht komen. Het duurt even, maar het resultaat is om je vingers bij af te likken.

tip

algemeenBlijf bij de suiker terwijl u die verwarmt, maar roer niet. Als er uiteenspattende bellen ontstaan en de suiker vloeibaar is, neem dan de pan direct van het vuur.