bewaar
Ris a la mande (Deense rijstepap)
Ris a la mande (Deense rijstepap)
bewaar

Ris a la mande (Deense rijstepap)

40 min. bereiden
25 min. wachten
40waarderingen

Ingrediënten

4 personen

100 g

dessertrijst

500 ml

melk

1

vanillestokje

1 zakje

amandelen

2 x 175 ml

slagroom

2 eetlepels

suiker

100 ml

extra jam kers

Aan de slag

Breng 100 ml water aan de kook en strooi hierin de rijst, kook het 1 minuut. Schenk er vervolgens de melk bij met het opengesneden vanillestokje en kook het 30 minuten op laag vuur. Laat het afkoelen. Hak de amandelen fijn, maar houd 1 amandel heel. Klop de slagroom met de suiker stijf. Roer de fijngehakte en de hele amandel met de slagroom door de afgekoelde rijstepap, doe het geheel over in een mooie schaal. Verwarm de kersenjam en serveer deze bij de ris a la mande.

algemeenRis a la mande is een Deense rijstepap die van oudsher op kerstavond wordt gegeten, en wel vóór de maaltijd. Zo werd de trek minder groot en kon er bespaard worden op de kosten van het kerstdiner. Later werden er room, vanille en amandelen aan de pap toegevoegd. In de pudding zit één hele gepelde amandel verstopt, die je geluk brengt. Zorg dat je een klein (zoet) cadeautje in huis hebt voor degene die de amandel in deze Deense rijstpudding vindt.