bewaar
Basisrecept rijstepap
Basisrecept rijstepap
bewaar

Basisrecept rijstepap

25 min. bereiden
119waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

vanillestokje

1 liter

volle melk

200 g

dessertrijst

1 mespunt

zout

1 el

witte basterdsuiker

Aan de slag

1

Snijd het vanillestokje open en met mespunt merg eruit schrapen. Breng in een pan met dikke bodem de melk met het vanillemerg en -stokje aan de kook. Voeg de rijst en het zout toe en breng het al roerend opnieuw aan de kook. Zet het vuur (van kleinste pit van gasfornuis) zeer laag en gebruik eventueel een vlamverdeler, want rijstepap brandt snel aan. Leg een deksel op de pan en kook de rijst in ca. 12 min. gaar.

2

Roer met een houten spatel regelmatig om, ook goed langs de randen van de pan. Neem de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje. Breng de rijstepap op smaak met suiker. Verdeel over schaaltjes. Eet het lauwwarm (rijstebrij) of laat verder afkoelen (rijstepudding).

combinatietipLekker met basterdsuiker, kaneel of rode bessensap.

combinatietipOm het romige karakter van dit nagerecht te benadrukken kun je 2 el ongezouten roomboter door de warme rijstepap roeren. Of klop 125 ml slagroom stijf met 1-2 el suiker en spatel dat door de afgekoelde rijstepap.