bewaar
Grootmoeders krentenbrood (feestbrood)
Grootmoeders krentenbrood (feestbrood)
bewaar

Grootmoeders krentenbrood (feestbrood)

35 min. bereiden
1 uur 15 min. wachten
90waarderingen

Ingrediënten

15 porties

500 g

zelfrijzend bakmeel

150 g

rozijnen

50 g

gedroogde abrikozen

50 g

gedroogde vijgen

200 g

suiker

1

ei

400 ml

melk

Dit heb je nodig

  • cakevorm inhoud ca. 1 1/2 liter, ingevet

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Schep het bakmeel, de rozijnen, abrikozen, vijgen en suiker met zout naar smaak om. Klop het ei los en roer het met de helft van de melk door het bakmeelmengsel. Schenk er steeds scheuten van de rest van de melk bij, tot een stevig deeg ontstaat. Doe het deeg in de ingevette cakevorm, strijk het met een natte lepel glad en bak het krentenbrood in 1 uur en 15 minuten gaar. Prik met een breinaald in het brood om te controleren of het gaar is. Als de naald schoon blijft, is het brood klaar.

2

Het krentenbrood is net een gebakje met boter erop.

tip

algemeenFamilierecept AllerHande 10 2006. Al minimaal honderd jaar wordt het recept van krentenbrood van moeder op dochter doorgegeven. De geur van warm krentenbrood betekent feest voor Annie Koenders-Kuilman (74). Dat was al zo toen haar oma het bakte. Nu serveert haar dochter Annet (42) het familiebrood uit de oven. En haar dochters van zeven en drie zetten die traditie voort.