bewaar
Roompasteitjes
Roompasteitjes
bewaar

Roompasteitjes

35 min. bereiden
16waarderingen

Ingrediënten

12 porties

3 plakjes

(roomboter)bladerdeeg

1

vanillestokje

125 ml

slagroom

2

eierdooiers

3 eetlepels

suiker

2 theelepels

bloem

½ eetlepel

boter om in te vetten

Dit heb je nodig

  • mini-muffinvorm met 12 uitsparingen van 4 à 5 cm

Aan de slag

1

Oven voorverwarmen op 250 ºC of gasovenstand 6. Bladerdeeg op aanrecht in ca. 10 minuten ontdooien. Intussen vanillestokje in lengte opensnijden en in pannetje met slagroom aan de kook brengen. Verwijder het vanillestokje, schraap met een scherp mesje het vanillemerg eruit en roer het door de slagroom. Eierdooiers losroeren met suiker en bloem. Ca. 3 eetlepels hete room erdoor roeren. Eiermengsel al roerend bij room in pan schenken en verwarmen tot mengsel iets gebonden is (niet laten koken). Pan van vuur nemen. Muffinvorm invetten. Plakjes bladerdeeg in vieren snijden. Elke holte met stukje bladerdeeg bekleden, goed aandrukken. Roommengsel over vormpjes verdelen. Pasteitjes in midden van oven in ca. 10 minuten bruin bakken. Pasteitjes uit oven in vorm ca. 10 minuten laten afkoelen. Uit vorm nemen en op rooster verder laten afkoelen.

2

Pasteitjes voor serveren dik bestrooien met poedersuiker en bestuiven met kaneelpoeder.

algemeenTip: In plaats van een mini-muffinvorm kunt u ook een gewone muffinvorm (6 uitsparingen) gebruiken. Het bladerdeeg kunt u dan uitrollen om er rondjes van ca. 9 cm doorsnede uit te steken. De baktijd wordt dan ca. 15 minuten. NB: In Portugal gebruikt men kleine losse vormpjes. De pasteitjes worden in een gloeiend hete oven op ca. 350 ºC heel kort gebakken, tot er een bruin korstje op de roomvla zit.