bewaar
Griekse gehaktballetjes
Griekse gehaktballetjes
bewaar

Griekse gehaktballetjes

Ook lekker als hoofdgerecht met salade en stokbrood.

30 min. bereiden
1 uur wachten
89waarderingen

Ingrediënten

25 porties

3 sneetjes

oud witbrood

1

ui

6 takjes

verse peterselie

3 takjes

verse oregano

500 g

lamsgehakt

1 teen

knoflook

5 el

traditionele olijfolie

1 el

metaxa brandy

½ tl

kaneel

¾ tl

gedroogde munt

1 tl

citroenrasp

50 g

tarwebloem

Dit heb je nodig

  • rasp

  • keukenpapier

Ook lekker als hoofdgerecht met salade en stokbrood.

Aan de slag

1

Snijd de korstjes van het brood en week kort in koud water. Knijp het brood goed uit. Snipper de ui. Snijd de peterselie fijn en pluk de oreganoblaadjes van de takjes.

2

Doe het gehakt in een kom. Pers de knoflook boven het gehakt. Voeg het broodkruim, de ui, peterselie, oregano, olie, Metaxa, kaneel, munt, citroenrasp, peper en zout toe. Kneed goed door elkaar tot een smeuïge, samenhangende massa. Vorm balletjes van het gehakt mengsel van ongeveer 20 g per stuk. Laat de balletjes ca. 1 uur afgedekt in de koelkast staan.

3

Strooi de bloem op een groot plat bord en verhit de olie in een grote (anti-aanbak) koekenpan. Wentel de gehaktballetjes snel door de bloem en bak ze op halfhoog vuur bruin en gaar. Schud de pan regelmatig en voeg zo nodig wat extra olie toe. Laat de gehaktballetjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet of lauwwarm.