Griekse gehaktballetjes
Ook lekker als hoofdgerecht met salade en stokbrood.

Advertentie
Ingrediënten
- 3 sneetjes oud witbrood
- 1 ui
- 6 takjes verse peterselie
- 3 takjes verse oregano
- 500 g lamsgehakt
- 1 teen knoflook
- 5 el traditionele olijfolie
- 1 el metaxa brandy (of vieux, Gall&Gall)
- ⅔ tl kaneel
- ¾ tl gedroogde munt
- 1 tl citroenrasp
- 50 g tarwebloem
Keukenspullen
- rasp
- keukenpapier
Advertentie
Bereiden
- Snijd de korstjes van het brood en week kort in koud water. Knijp het brood goed uit. Snipper de ui. Snijd de peterselie fijn en pluk de oreganoblaadjes van de takjes.
- Doe het gehakt in een kom. Pers de knoflook boven het gehakt. Voeg het broodkruim, de ui, peterselie, oregano, olie, Metaxa, kaneel, munt, citroenrasp, peper en zout toe. Kneed goed door elkaar tot een smeuïge, samenhangende massa. Vorm balletjes van het gehakt mengsel van ongeveer 20 g per stuk. Laat de balletjes ca. 1 uur afgedekt in de koelkast staan.
- Strooi de bloem op een groot plat bord en verhit de olie in een grote (anti-aanbak) koekenpan. Wentel de gehaktballetjes snel door de bloem en bak ze op halfhoog vuur bruin en gaar. Schud de pan regelmatig en voeg zo nodig wat extra olie toe. Laat de gehaktballetjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet of lauwwarm.
Advertentie
Voedingswaarden (per stuk)
- energie 75 kcal
- eiwit 4 g
- koolhydraten 3 g
-
vet 5 g
waarvan verzadigd 1 g - natrium 35 mg
Ook te zien in
Griekse gehaktballetjes
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Griekse gehaktballetjes
- 3 sneetjes oud witbrood
Snijd de korstjes van het brood en week kort in koud water. Knijp het brood goed uit.
- 1 ui
Snipper de ui fijn.
- 6 takjes verse peterselie
- 3 takjes verse oregano
Snijd de peterselie fijn en pluk de oreganoblaadjes van de takjes.
- 500 g lamsgehakt
- 1 teen knoflook
Doe het gehakt in een kom. Pers de knoflook boven het gehakt.
Tip: Het lamsgehakt kan worden vervangen door rundergehakt.
- 1 el traditionele olijfolie
- 1 el metaxa brandy
- ⅔ tl kaneel
- ¾ tl gedroogde munt
- 1 tl citroenrasp
Voeg het broodkruim, de ui, peterselie, oregano, olie, Metaxa, kaneel, munt, citroenrasp, peper en zout toe.
Kneep goed door elkaar tot een smeuïge, samenhangende massa. Vorm balletjes van het gehaktmengsel van ongeveer 20 g per stuk.
Laat de balletjes ca. 1 uur afgedekt in de koelkast staan.
- 50 g tarwebloem
- 4 el traditionele olijfolie
Strooi de bloem op een groot plat bord en verhit de olie in een grote (anti-aanbak) koekenpan.
Wentel de gehaktballetjes snel door de bloem en bak ze op halfhoog vuur bruin en gaar. Schud de pan regelmatig en voeg zo nodig wat extra olie toe.
Laat de gehaktballetjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet of lauwwarm.