bewaar
Ingelegde zalm met biet & blini's
Ingelegde zalm met biet & blini's
bewaar

Ingelegde zalm met biet & blini's

Door smaakmakers als jeneverbes en verse kruiden wordt dit gerechtje met ingelegde zalm onweerstaanbaar. De biet zorgt naast een zoetje ook voor een prachtige knalkleur.

45 min. bereiden
24 uur wachten
7waarderingen

Ingrediënten

8 personen

400 g

rauwe rode biet

1

sinaasappel

4

jeneverbessen

2 el

grof zeezout

1 el

fijne kristalsuiker

75 ml

gin

650 g

verse zalmfilet

2 el

gedroogd selderijblad

400 g

poffertjesmix

300 ml

volle melk

2

middelgrote eieren

60 g

ongezouten roomboter

150 g

Chioggia biet

125 g

crème fraîche

50 g

wilde-zalmeitjes

37½ g

waterkers

Dit heb je nodig

  • rasp

  • ovenschalen (20 x 30 cm)

  • keukenpapier

  • vershoudfolie

  • garde

  • dunschiller

Door smaakmakers als jeneverbes en verse kruiden wordt dit gerechtje met ingelegde zalm onweerstaanbaar. De biet zorgt naast een zoetje ook voor een prachtige knalkleur.

Aan de slag

1

Schil de rauwe rode bieten en rasp grof. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Kneus de jeneverbessen. Meng de biet met het sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de jeneverbessen, het zeezout, de suiker en gin.

2

Dep de zalm droog en bestrooi rondom met het selderijblad. Verdeel de helft van het bietenmengsel over een ovenschaal. Leg de zalm erop en verdeel de rest van het bietenmengsel erover. Dek af met vershoudfolie. Zet de tweede ovenschaal op de vis. Zet er voor het gewicht blikken of iets anders zwaars in (evenredig over de schaal verdeeld) en zet 24 uur in de koelkast.

3

Doe de poffertjesmix in een kom en voeg al roerend met een garde eerst de melk en dan de eieren, peper en eventueel zout toe.

4

Verhit ⅓ van de boter in een grote koekenpan en bak 8 blini’s (kleine pannenkoekjes) in 3 min. goudbruin en gaar. Keer na 2 min. Herhaal 2 keer met de rest van de boter en de rest van het beslag (per 8 personen). Leg alle blini’s op een grote serveerschaal.

5

Schil de chioggiabiet en schaaf met een dunschiller of kaasschaaf in flinterdunne plakjes. Leg op de schaal bij de blini’s. Doe de crème fraîche in een bakje en zet met de zalmeitjes ook op de schaal bij de blini’s.

6

Neem de zalm uit de ovenschaal en veeg het bietenmengsel er met keukenpapier goed af. Snijd de zalm in dunne plakjes en leg op een grote schaal. Verdeel de waterkers eromheen en serveer met de blini’s.

bereidingstipDe zalm kun je 2 dagen van tevoren inleggen. Verwijder de marinade na 24 uur en dep droog. Bewaar afgedekt in de koelkast. De blini’s kun je 2 dagen van tevoren maken. Serveer ze koud, op kamertemperatuur of verwarm ze op laag vuur in een koekenpan, 7 min. op 700 watt in de magnetron of 5 min. in de oven op 180 °C.

bewaartipVerwerk rauwe vis zo vers mogelijk en houd hem gekoeld tot gebruik.

variatietipIn plaats van waterkers kun je ook pittige kiemgoente (60 g) gebruiken.