In­ge­leg­de zalm met biet & bli­ni's

Door smaakmakers als jeneverbes en verse kruiden wordt dit gerechtje met ingelegde zalm onweerstaanbaar. De biet zorgt naast een zoetje ook voor een prachtige knalkleur.

  • voorgerecht
  • 8 personen
  • 515 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 24 uur wachten
(3) waardeer
voorgerecht Door smaakmakers als jeneverbes en verse kruiden wordt dit gerechtje met ingelegde zalm onweerstaanbaar. De biet zorgt naast een zoetje ook voor een prachtige knalkleur. 8 personen
4 3

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • rasp
  • 2 ovenschalen (20 x 30 cm)
  • keukenpapier
  • vershoudfolie
  • garde
  • dunschiller

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de rauwe rode bieten en rasp grof. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Kneus de jeneverbessen. Meng de biet met het sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de jeneverbessen, het zeezout, de suiker en gin.
  2. Dep de zalm droog en bestrooi rondom met het selderijblad. Verdeel de helft van het bietenmengsel over een ovenschaal. Leg de zalm erop en verdeel de rest van het bietenmengsel erover. Dek af met vershoudfolie. Zet de tweede ovenschaal op de vis. Zet er voor het gewicht blikken of iets anders zwaars in (evenredig over de schaal verdeeld) en zet 24 uur in de koelkast.
  3. Doe de poffertjesmix in een kom en voeg al roerend met een garde eerst de melk en dan de eieren, peper en eventueel zout toe.
  4. Verhit ⅓ van de boter in een grote koekenpan en bak 8 blini’s (kleine pannenkoekjes) in 3 min. goudbruin en gaar. Keer na 2 min. Herhaal 2 keer met de rest van de boter en de rest van het beslag (per 8 personen). Leg alle blini’s op een grote serveerschaal.
  5. Schil de chioggiabiet en schaaf met een dunschiller of kaasschaaf in flinterdunne plakjes. Leg op de schaal bij de blini’s. Doe de crème fraîche in een bakje en zet met de zalmeitjes ook op de schaal bij de blini’s.
  6. Neem de zalm uit de ovenschaal en veeg het bietenmengsel er met keukenpapier goed af. Snijd de zalm in dunne plakjes en leg op een grote schaal. Verdeel de waterkers eromheen en serveer met de blini’s.

bereidingstip:

De zalm kun je 2 dagen van tevoren inleggen. Verwijder de marinade na 24 uur en dep droog. Bewaar afgedekt in de koelkast. De blini’s kun je 2 dagen van tevoren maken. Serveer ze koud, op kamertemperatuur of verwarm ze op laag vuur in een koekenpan, 7 min. op 700 watt in de magnetron of 5 min. in de oven op 180 °C.

variatietip:

In plaats van waterkers kun je ook pittige kiemgoente (60 g) gebruiken.

bewaartip:

Verwerk rauwe vis zo vers mogelijk en houd hem gekoeld tot gebruik.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 515 kcal
  • eiwit 26 g
  • koolhydraten 39 g
    waarvan suikers 5 g
  • vet 28 g
    waarvan verzadigd 11 g
  • natrium 640 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Ingelegde zalm met biet & blini's

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

In­ge­leg­de zalm met biet & bli­ni's

1
1
  • 400 g rauwe rode bieten
  • 1 sinaasappel

Schil de rauwe rode bieten en rasp grof. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit.

2
2
  • 4 jeneverbessen
  • 2 el grof zeezout
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 75 ml gin

Kneus de jeneverbessen. Meng de biet met het sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de jeneverbessen, het zeezout, de suiker en gin.

3
3
  • 650 g verse zalmfilets
  • 2 el gedroogd selderijblad

Dep de zalm droog en bestrooi rondom met het selderijblad. Verdeel de helft van het bietenmengsel over een ovenschaal.

4
4

Leg de zalm erop en verdeel de rest van het bietenmengsel erover. Dek af met vershoudfolie.

5
5

Zet de tweede ovenschaal op de vis. Zet er voor het gewicht blikken of iets anders zwaars in (evenredig over de schaal verdeeld) en zet 24 uur in de koelkast.

6
6
  • 400 g poffertjesmix
  • 300 ml volle melk
  • 2 middelgrote eieren

Doe de poffertjesmix in een kom en voeg al roerend met een garde eerst de melk en dan de eieren, peper en eventueel zout toe.

7
7
  • 20 g ongezouten roomboter

Verhit de boter in een grote koekenpan en bak 8 blini’s (kleine pannenkoekjes) in 3 min. goudbruin en gaar.

8
8
  • 40 g ongezouten roomboter

Keer na 2 min. Herhaal 2 keer met de rest van de boter en de rest van het beslag (per 8 personen). Leg alle blini’s op een grote serveerschaal.

9
9
  • 150 g Chioggia bieten

Schil de chioggiabiet en schaaf met een dunschiller of kaasschaaf in flinterdunne plakjes.

10
10
  • 125 g crème fraîche
  • 50 g wilde-zalmeitjes

Leg op de schaal bij de blini’s. Doe de crème fraîche in een bakje en zet met de zalmeitjes ook op de schaal bij de blini’s.

11
11

Neem de zalm uit de ovenschaal en veeg het bietenmengsel er met keukenpapier goed af.

12
12
  • 37½ g waterkers

Snijd de zalm in dunne plakjes en leg op een grote schaal. Verdeel de waterkers eromheen en serveer met de blini’s.

bereidingstip:

De zalm kun je 2 dagen van tevoren inleggen. Verwijder de marinade na 24 uur en dep droog. Bewaar afgedekt in de koelkast. De blini’s kun je 2 dagen van tevoren maken. Serveer ze koud, op kamertemperatuur of verwarm ze op laag vuur in een koekenpan, 7 min. op 700 watt in de magnetron of 5 min. in de oven op 180 °C.

variatietip:

In plaats van waterkers kun je ook pittige kiemgoente (60 g) gebruiken.

bewaartip:

Verwerk rauwe vis zo vers mogelijk en houd hem gekoeld tot gebruik.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.