bewaar
Babka met spinazie en halloumi
Babka met spinazie en halloumi
bewaar

Babka met spinazie en halloumi

Heerlijk zacht feestbrood, maar nu in de hartige variant. Perfect voor de borrel of brunch.

1 uur bereiden
40 min. oventijd
14 uur wachten
10waarderingen

Ingrediënten

400 g

patent tarwebloem

7 g

instant gist

2

middelgrote eieren

225 ml

halfvolle melk

75 g

ongezouten roomboter

1 tl

zout

1½ el

milde olijfolie

2 tenen

knoflook

400 g

verse spinazie

225 g

halloumi kaas

15 g

verse platte peterselie

100 g

ricotta

50 g

wit sesamzaad

Dit heb je nodig

  • keukenmachine met deeghaak

  • vershoudfolie

  • cakeblik (30 x 10 cm)

  • grove rasp

  • staafmixer met hoge beker

  • deegroller

  • satéprikker

Heerlijk zacht feestbrood, maar nu in de hartige variant. Perfect voor de borrel of brunch.

Aan de slag

1

Doe de bloem en gist in de keukenmachine en meng met de deeghaken 1 min. op de laagste stand. Voeg de eieren en melk toe en verhoog het tempo van de keukenmachine. Mix ca. 3 min. tot alles is gemengd. Laat ondertussen de boter op kamertemperatuur komen en snijd in blokjes van 2 cm. Voeg het zout aan het deeg toe en voeg in gelijke delen de boter toe. Meng ca. 10 min. tot het deeg alle boter heeft opgenomen.

2

Bestrijk het deeg met de helft van de olie en dek de kom af met vershoudfolie. Zet minimaal 12 uur in de koelkast.

3

Snijd de knoflook fijn. Verhit de helft van de resterende olijfolie in een wok of hapjespan en bak de knoflook 1 min. op middelhoog vuur. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Rasp ondertussen de halloumi en vet het cakeblik in met de rest van de olie.

4

Schep de spinazie met de knoflook in de hoge beker van de staafmixer en voeg de peterselie toe. Pureer met de staafmixer tot een gladde puree. Meng met de halloumi en ricotta en breng op smaak met peper.

5

Bestrooi het werkblad royaal met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 45 x 35 cm. Smeer het spinazie-kaasmengsel gelijkmatig uit over het deeg, maar houd 2 cm van de randen vrij. Smeer de randen in met een beetje water. Rol het deeg vanaf de kortste zijde op. Snijd van elke kant voorzichtig 2 à 3 cm van de rol af (dit wordt niet gebruikt).

6

Snijd de rol met een scherp mes in de lengte doormidden, zodat je twee helften hebt waarin je alle laagjes ziet. Leg de twee helften met de snijkant naar boven in een kruis over elkaar. Draai het deeg aan de bovenkant en onderkant van het kruis om elkaar heen.

7

Leg de babka voorzichtig in de vorm. Het deeg moet een beetje ‘krap’ zitten zodat het niet uit kan rollen. Dek het cakeblik af met vershoudfolie en laat nog 1 uur op kamertemperatuur rusten.

8

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrooi de babka met het sesamzaad en bak in het midden van de oven in ca. 40 min. gaar.

9

Controleer met de satéprikker of het deeg gaar is: steek de prikker in het midden van de babka. Komt de prikker er schoon uit, dan is de babka gaar. Haal de babka uit de oven en laat een beetje afkoelen. Haal uit het bakblik en laat in ca. 1 uur volledig afkoelen.