Bab­ka met cho­co­la­de en ha­zel­no­ten

Zin om je bezoek eens echt te verwennen? Serveer ze dit heerlijk lichte, zoete chocoladebrood. Maar... begin wel op tijd.

  • ontbijt
  • 15 stuks
  • 265 kcal voedingswaarden
    • 1 uur bereiden
    • 14 uur wachten
    • 30 min. oventijd
(7) waardeer
oost-europees ontbijt Zin om je bezoek eens echt te verwennen? Serveer ze dit heerlijk lichte, zoete chocoladebrood. Maar... begin wel op tijd. 15 stuks
5 7

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine met deeghaak
  • vershoudfolie
  • cakeblik (25 x 10 cm)
  • deegroller
  • satéprikker

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat de helft van de boter op kamertemperatuur komen en snijd in blokjes van 2 cm. Meng de gist met 60 ml lauwwarm water (per 15 porties). Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Meng de bloem, 50 g suiker (per 15 porties) en het sinaasappelrasp in de kom van de keukenmachine met deeghaak. Voeg de eieren en het water met gist toe en mix ca. 3 min. tot alles in gemengd.
  2. Voeg het zout aan het deeg toe en voeg in porties de blokjes boter toe. Meng ca. 10 min. tot het deeg alle boter heeft opgenomen. Vet een schone kom in met de helft van de olie, doe het deeg erin en dek de kom af met vershoudfolie. Zet minimaal 12 uur in de koelkast.
  3. Zet een kom in een pan met een klein laagje kokend water (de kom mag het water niet raken). Voeg de chocolade en de rest van de boter toe aan de kom laat smelten (au-bain marie). Zeef ondertussen de poedersuiker met het cacaopoeder. Voeg toe aan het mengsel en roer tot een homogene massa. Hak de hazelnoten zo fijn mogelijk. Vet het cakeblik in met de rest van de olie en bestuif met wat bloem.
  4. Bestrooi het werkblad royaal met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 40 x 30 cm. Smeer het chocolademengsel gelijkmatig uit over het deeg, maar houd 2 cm van de randen vrij. Strooi de hazelnoten over het deeg. Smeer de randen in met een beetje water. Rol het deeg vanaf de kortste zijde op. Leg op een plank en laat 15 min. in de koelkast iets opstijven.
  5. Snijd van elke kant voorzichtig 2 à 3 cm van de rol af (dit wordt niet gebruikt). Snijd de rol met een broodmes in de lengte doormidden zodat je twee helften hebt waarin je alle laagjes ziet. Leg de twee helften met de snijkant naar boven in een kruis over elkaar. Draai het deeg aan de bovenkant en onderkant van het kruis om elkaar heen en maak de uiteinden aan elkaar vast.
  6. Leg de babka voorzichtig in de vorm. Dek het cakeblik af met vershoudfolie en laat nog 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe ondertussen de rest van het water en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat doorkoken tot de suiker is opgelost. Laat de suikersiroop afkoelen. Verwijder de vershoudfolie en bak de babka in het midden van de oven in ca. 25-30 min. gaar.
  8. Controleer met de satéprikker of de babka gaar is: steek de prikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon uit, dan is hij gaar. Haal de babka uit de oven en smeer meteen in met de suikersiroop. Laat de babka 5 min. afkoelen, haal uit het bakblik en laat in ca. 1 uur op een rooster volledig afkoelen.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 265 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 27 g
  • vet 15 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 40 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in
maart-april 2019

Babka met chocolade en hazelnoten

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bab­ka met cho­co­la­de en ha­zel­no­ten

1
1
  • 75 g ongezouten roomboter
  • 3½ g instant gist
  • 60 ml lauwwarm water

Laat de boter op kamertemperatuur komen en snijd in blokjes van 2 cm. Meng de gist met het water.

2
2
  • 1 sinaasappel
  • 250 g patent tarwebloem
  • 50 g fijne kristalsuiker

Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Meng de bloem, de suiker en het sinaasappelrasp in de kom van de keukenmachine met deeghaak.

3
3
  • 2 middelgrote eieren

Voeg de eieren en het water met gist toe en mix ca. 3 min. tot alles in gemengd.

4
4
  • ½ tl zout

Voeg het zout aan het deeg toe en voeg in porties de blokjes boter toe. Meng ca. 10 min. tot het deeg alle boter heeft opgenomen.

5
5
  • ½ el arachideolie

Vet een schone kom in met de olie, doe het deeg erin en dek de kom af met vershoudfolie. Zet minimaal 12 uur in de koelkast.

6
6

Zet een kom in een pan met een klein laagje kokend water (de kom mag het water niet raken).

7
7
  • 100 g pure chocolade 70%
  • 75 g ongezouten roomboter

Voeg de chocolade en de rest van de boter toe aan de kom laat smelten (au-bain marie).

8
8
  • 50 g poedersuiker
  • 15 g cacaopoeder

Zeef ondertussen de poedersuiker met het cacaopoeder. Voeg toe aan het mengsel en roer tot een homogene massa.

9
9
  • 50 g hazelnoten
  • ½ el arachideolie

Hak de hazelnoten zo fijn mogelijk. Vet het cakeblik in met de rest van de olie en bestuif met wat bloem.

10
10

Bestrooi het werkblad royaal met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 40 x 30 cm.

11
11

Smeer het chocolademengsel gelijkmatig uit over het deeg, maar houd 2 cm van de randen vrij.

12
12

Strooi de hazelnoten over het deeg. Smeer de randen in met een beetje water.

13
13

Rol het deeg vanaf de kortste zijde op. Leg op een plank en laat 15 min. in de koelkast iets opstijven.

14
14

Snijd van elke kant voorzichtig 2 à 3 cm van de rol af (dit wordt niet gebruikt).

15
15

Snijd de rol met een broodmes in de lengte doormidden zodat je twee helften hebt waarin je alle laagjes ziet.

16
16

Leg de twee helften met de snijkant naar boven in een kruis over elkaar.

17
17

Draai het deeg aan de bovenkant en onderkant van het kruis om elkaar heen en maak de uiteinden aan elkaar vast.

18
18

Leg de babka voorzichtig in de vorm. Dek het cakeblik af met vershoudfolie en laat nog 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

19
19

Verwarm de oven voor op 180 °C.

20
20
  • 50 ml lauwwarm water
  • 80 g fijne kristalsuiker

Doe ondertussen de rest van het water en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat doorkoken tot de suiker is opgelost. Laat de suikersiroop afkoelen.

21
21

Verwijder de vershoudfolie en bak de babka in het midden van de oven in ca. 25-30 min. gaar.

22
22

Controleer met de satéprikker of de babka gaar is: steek de prikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon uit, dan is hij gaar.

23
23

Haal de babka uit de oven en smeer meteen in met de suikersiroop.

24
24

Laat de babka 5 min. afkoelen, haal uit het bakblik en laat in ca. 1 uur op een rooster volledig afkoelen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.