Supertrifle met custard, bananencake en karamel
Romige custard, bananencake, meringues: elke laag van deze heerlijke trifle is een feestje!
Ingrediënten
16 personen
½ el
olie om in te vetten
5
rijpe bananen
100 g
ongezouten roomboter
125 g
crème fraîche
5
middelgrote eieren
400 g
cakemix
250 ml
halfvolle melk
65 g
custard
50 g
witte basterdsuiker
1
vanillestokje
1 l
verse slagroom
200 g
bebogeen caramel
1 tl
Maldon zeezout
75 ml
Malibu kokoslikeur
4
meringues vanille met karamel
1 tl
gemalen kaneel
42 g
zachte zilveren parels
Dit heb je nodig
bakpapier
cakevorm 30 cm
handmixer
sateprikker
trifleschaal
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier. Pel en prak 2 bananen. Doe de boter en crème fraîche in een kom en klop met een mixer licht en luchtig. Meng een voor een 3 eieren en daarna de cakemix erdoor. Schep de bananenpuree door het beslag. Verdeel over de cakevorm en bak in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 min. op gaarheid met een satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de cake 30 min. afkoelen, neem uit de vorm en laat in 1 uur verder afkoelen op een rooster.
Splits de rest van de eieren en doe de dooiers in een kom. De eiwitten worden niet gebruikt. Meng de melk met de custard en suiker.
Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het vanillestokje, -merg en de helft van de slagroom in een pan en verwarm al roerend met een garde op laag vuur tot tegen de kook aan. Verwijder het vanillestokje.
Schenk al roerend het custardmengsel bij het slagroommengsel en breng al roerend aan de kook. Laat 3 min. zachtjes koken. Meng 1 soeplepel hete custard al roerend door de eidooiers en schenk al roerend terug in de pan. Verwarm nog 3 min. op laag vuur.
Neem de pan van het vuur en zet in een laag koud water in de gootsteen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer regelmatig.
Snijd ondertussen de bananencake in plakken van ½ cm breed. Verdeel de helft van de plakken over de bodem van de trifleschaal en druk goed aan, zodat er geen kieren tussen zitten. Meng de caramel met het zout en verdeel over de cake en dek af met de rest van de cakeplakjes. Besprenkel met de Malibu. Verkruimel de meringues erover. Verdeel de custard erover, dek af en zet minimaal 4 uur in de koelkast.
Snijd de rest van de bananen in plakjes en verdeel over de custard. Klop de rest van de slagroom stijf, verkruimel de meringues en spatel deze door de slagroom. Verdeel over de custard. Bestrooi met de kaneel en garneer met de parels.
Vanillestokjes verwerken
Instructievideo - 00:48 min.
Supertrifle met custard, bananencake en karamel
Romige custard, bananencake, meringues: elke laag van deze heerlijke trifle is een feestje!

nagerecht
16 personen
590 kcal
50 min. bereiden
330 min. wachten
60 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier. Pel en prak 2 bananen. Doe de boter en crème fraîche in een kom en klop met een mixer licht en luchtig. Meng een voor een 3 eieren en daarna de cakemix erdoor. Schep de bananenpuree door het beslag. Verdeel over de cakevorm en bak in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 min. op gaarheid met een satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de cake 30 min. afkoelen, neem uit de vorm en laat in 1 uur verder afkoelen op een rooster.
Splits de rest van de eieren en doe de dooiers in een kom. De eiwitten worden niet gebruikt. Meng de melk met de custard en suiker.
Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het vanillestokje, -merg en de helft van de slagroom in een pan en verwarm al roerend met een garde op laag vuur tot tegen de kook aan. Verwijder het vanillestokje.
Schenk al roerend het custardmengsel bij het slagroommengsel en breng al roerend aan de kook. Laat 3 min. zachtjes koken. Meng 1 soeplepel hete custard al roerend door de eidooiers en schenk al roerend terug in de pan. Verwarm nog 3 min. op laag vuur.
Neem de pan van het vuur en zet in een laag koud water in de gootsteen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer regelmatig.
Snijd ondertussen de bananencake in plakken van ½ cm breed. Verdeel de helft van de plakken over de bodem van de trifleschaal en druk goed aan, zodat er geen kieren tussen zitten. Meng de caramel met het zout en verdeel over de cake en dek af met de rest van de cakeplakjes. Besprenkel met de Malibu. Verkruimel de meringues erover. Verdeel de custard erover, dek af en zet minimaal 4 uur in de koelkast.
Snijd de rest van de bananen in plakjes en verdeel over de custard. Klop de rest van de slagroom stijf, verkruimel de meringues en spatel deze door de slagroom. Verdeel over de custard. Bestrooi met de kaneel en garneer met de parels.
algemeen:Dit dessert is ook perfect om te serveren als je veel gasten krijgt met oud en nieuw.
bewaartip:Trifle over? De volgende dag smaakt hij nog heel goed! Bewaar de trifle afgedekt in de koelkast.
variatietip:Eten er kinderen mee? Vervang de Malibu door karamelsiroop voor in de koffie (fles 250 ml, Douwe Egberts).
bereidingstip:Je kunt de cake 2 dagen van tevoren bakken. De trifle kun je t/m stap 6 een dag van tevoren maken. Ga vlak voor het serveren verder met stap 7.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 16 personen)½ el olie om in te vetten
5 rijpe bananen
100 g ongezouten roomboter
125 g crème fraîche
5 middelgrote eieren
400 g cakemix
250 ml halfvolle melk
65 g custard
50 g witte basterdsuiker
1 vanillestokje
1 l verse slagroom
200 g bebogeen caramel
1 tl Maldon zeezout
75 ml Malibu kokoslikeur
4 meringues vanille met karamel
1 tl gemalen kaneel
42 g zachte zilveren parels
Dit heb je nodig
bakpapier
cakevorm 30 cm
handmixer
sateprikker
trifleschaal