Apenbrood
Zelfgemaakt brood met kaneel en pistachenoten. Verrukkelijk!

Ingrediënten
- 200 ml halfvolle melk
- 7 g gedroogde gist (zakje)
- 160 g ongezouten roomboter
- 1 middelgroot ei
- 2 tl zout
- 150 g rietsuiker
- 500 g tarwebloem
- 95 g gepelde pistachenoten
- 1 tl gemalen kaneel
- ½ tl gemalen gember (djahé)
Keukenspullen
- cakevorm (30 cm)
Bereiden
- Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg de gist toe en laat 10 min. staan. Smelt ondertussen 60 g boter en voeg samen met het ei toe aan de melk. Roer tot een glad mengsel. Meng het zout en ⅓ van de suiker door de bloem en maak een kuiltje in het midden. Schenk het melkmengsel in het kuiltje en mix met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed met de hand in 10 min. tot het zacht en elastisch is. Doe het deeg terug in de kom en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 1 uur rijzen.
- Smelt de rest van de boter. Hak de noten fijn en meng met de rest van de suiker, kaneel, gemberpoeder en gesmolten boter. Vet de cakevorm in. Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een walnoot. Haal elk bolletje door het botermengsel en leg ze vervolgens in de cakevorm. Dek de vorm af met vershoudfolie en laat op een tochtvrije plek nog 30 min. rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C. Bak het brood in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Dek het brood na een half uur af met aluminiumfolie, anders wordt het te donker. Laat het brood 2 uur in de vorm afkoelen. Neem het brood voorzichtig uit de vorm.

Deeg maken
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 355 kcal
- eiwit 8 g
- koolhydraten 44 g
-
vet 16 g
waarvan verzadigd 8 g - natrium 175 mg
- vezels 2 g
Ook te zien in
Apenbrood
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Apenbrood
- 200 ml halfvolle melk
- 7 g gedroogde gist
Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg de gist toe en laat 10 min. staan.
- 60 g ongezouten roomboter
- 1 middelgroot ei
Smelt ondertussen de boter en voeg samen met het ei toe aan de melk. Roer tot een glad mengsel.
- 2 tl zout
- 50 g rietsuiker
- 500 g tarwebloem
Meng het zout en de suiker door de bloem en maak een kuiltje in het midden.
- 2 g tarwebloem
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed met de hand in 10 min. tot het zacht en elastisch is.
Doe het deeg terug in de kom en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 1 uur rijzen.
- 100 g ongezouten roomboter
- 95 g gepelde pistachenoten
- 100 g rietsuiker
- 1 tl gemalen kaneel
- ½ tl gemalen gember
Smelt de rest van de boter. Hak de noten fijn en meng met de rest van de suiker, kaneel, gemberpoeder en gesmolten boter.
- 2 g ongezouten roomboter
Vet de cakevorm in. Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een walnoot. Haal elk bolletje door het botermengsel en leg ze vervolgens in de cakevorm.
Dek de vorm af met vershoudfolie en laat op een tochtvrije plek nog 30 min. rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C.
Bak het brood in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Dek het brood na een half uur af met aluminiumfolie, anders wordt het te donker.
Laat het brood 2 uur in de vorm afkoelen. Neem het brood voorzichtig uit de vorm.