bewaar
Apenbrood
Apenbrood
bewaar

Apenbrood

Zelfgemaakt brood met kaneel en pistachenoten. Verrukkelijk!

25 min. bereiden
45 min. oventijd
3 uur 30 min. wachten
10waarderingen

Ingrediënten

12 personen

200 ml

halfvolle melk

7 g

gedroogde gist

160 g

ongezouten roomboter

1

middelgroot ei

2 tl

zout

150 g

rietsuiker

500 g

tarwebloem

95 g

gepelde pistachenoten

1 tl

gemalen kaneel

½ tl

gemalen gember

Dit heb je nodig

  • cakevorm (30 cm)

Zelfgemaakt brood met kaneel en pistachenoten. Verrukkelijk!

Aan de slag

1

Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg de gist toe en laat 10 min. staan. Smelt ondertussen 60 g boter en voeg samen met het ei toe aan de melk. Roer tot een glad mengsel. Meng het zout en ⅓ van de suiker door de bloem en maak een kuiltje in het midden. Schenk het melkmengsel in het kuiltje en mix met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed met de hand in 10 min. tot het zacht en elastisch is. Doe het deeg terug in de kom en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 1 uur rijzen.

2

Smelt de rest van de boter. Hak de noten fijn en meng met de rest van de suiker, kaneel, gemberpoeder en gesmolten boter. Vet de cakevorm in. Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een walnoot. Haal elk bolletje door het botermengsel en leg ze vervolgens in de cakevorm. Dek de vorm af met vershoudfolie en laat op een tochtvrije plek nog 30 min. rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C. Bak het brood in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Dek het brood na een half uur af met aluminiumfolie, anders wordt het te donker. Laat het brood 2 uur in de vorm afkoelen. Neem het brood voorzichtig uit de vorm.

Deeg maken

Instructievideo - 01:24 min.