bewaar
Iers sodabrood met hazelnoten en rozijnen
Iers sodabrood met hazelnoten en rozijnen
bewaar

Iers sodabrood met hazelnoten en rozijnen

Het proeft naar… scones! Eet het warm of lauw met boter of met clotted cream en jam.

15 min. bereiden
45 min. oventijd
7waarderingen

Ingrediënten

8 personen

95 g

ongebrande hazelnoten

50 g

ongezouten roomboter

350 g

tarwebloem

3 el

fijne kristalsuiker

1½ tl

baking soda

1½ tl

zout

250 ml

karnemelk

1

middelgroot ei

125 g

rozijnen

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (20 x 30 cm)

  • bakpapier

Het proeft naar… scones! Eet het warm of lauw met boter of met clotted cream en jam.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de hazelnoten in de ovenschaal en rooster in ca. 10 min. goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen op een bord. Smelt de boter op laag vuur in een steelpan.

2

Doe de bloem, suiker, baking soda en het zout in een ruime kom en meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk de karnemelk en gesmolten boter er in. Klop het ei los en voeg ook toe. Meng met een mixer met deeghaken 3 min. tot een samenhangend, plakkerig deeg.

3

Voeg de hazelnoten en rozijnen toe en meng met de mixer tot ze gelijk over het deeg verdeeld zijn. Het deeg is nu plakkerig en houdt een beetje het midden tussen beslag en deeg. Stort het deeg op een met bloem bestrooid werkblad. Bestrooi het deeg met bloem en vorm er een bol een van. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd bovenop kruislings in met een gekarteld mes.

4

Bak het brood in 40-45 min. goudbruin en gaar. Als je op het brood tikt en het klinkt hol, dan is het gaar. Eet het brood warm of op kamertemperatuur.

bewaartipWil je het brood een dag later nog eten, rooster het dan in een broodrooster.

Noten, zaden en pitten roosteren

Instructievideo - 01:19 min.