Iers sodabrood met hazelnoten en rozijnen
Het proeft naar… scones! Eet het warm of lauw met boter of met clotted cream en jam.

Advertentie
Ingrediënten
- 95 g ongebrande hazelnoten
- 50 g ongezouten roomboter
- 350 g tarwebloem
- 3 el fijne kristalsuiker
- 1½ tl baking soda
- 1½ tl zout
- 250 ml karnemelk
- 1 middelgroot ei
- 125 g rozijnen
Keukenspullen
- ovenschaal (20 x 30 cm)
- bakpapier
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de hazelnoten in de ovenschaal en rooster in ca. 10 min. goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen op een bord. Smelt de boter op laag vuur in een steelpan.
- Doe de bloem, suiker, baking soda en het zout in een ruime kom en meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk de karnemelk en gesmolten boter er in. Klop het ei los en voeg ook toe. Meng met een mixer met deeghaken 3 min. tot een samenhangend, plakkerig deeg.
- Voeg de hazelnoten en rozijnen toe en meng met de mixer tot ze gelijk over het deeg verdeeld zijn. Het deeg is nu plakkerig en houdt een beetje het midden tussen beslag en deeg. Stort het deeg op een met bloem bestrooid werkblad. Bestrooi het deeg met bloem en vorm er een bol een van. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd bovenop kruislings in met een gekarteld mes.
- Bak het brood in 40-45 min. goudbruin en gaar. Als je op het brood tikt en het klinkt hol, dan is het gaar. Eet het brood warm of op kamertemperatuur.
bewaartip:
Wil je het brood een dag later nog eten, rooster het dan in een broodrooster.

Noten, zaden en pitten roosteren
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 370 kcal
- eiwit 9 g
- koolhydraten 48 g
-
vet 15 g
waarvan verzadigd 4 g - natrium 400 mg
- vezels 3 g
Ook te zien in
Iers sodabrood met hazelnoten en rozijnen
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Iers sodabrood met hazelnoten en rozijnen
Verwarm de oven voor op 180 °C.
- 95 g ongebrande hazelnoten
- 50 g ongezouten roomboter
Smelt de boter op laag vuur in een steelpan.
- 350 g tarwebloem
- 3 el fijne kristalsuiker
- 1½ tl baking soda
- 1½ tl zout
Doe de bloem, suiker, baking soda en het zout in een ruime kom en meng door elkaar.
- 250 ml karnemelk
- 1 middelgroot ei
Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk de karnemelk en gesmolten boter er in. Klop het ei los en voeg ook toe.
Meng met een mixer met deeghaken 3 min. tot een samenhangend, plakkerig deeg.
- 125 g rozijnen
Voeg de hazelnoten en rozijnen toe en meng met de mixer tot ze gelijk over het deeg verdeeld zijn.
- 2 g tarwebloem
Het deeg is nu plakkerig en houdt een beetje het midden tussen beslag en deeg. Stort het deeg op een met bloem bestrooid werkblad.
- 2 g tarwebloem
Bestrooi het deeg met bloem en vorm er een bol een van.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd bovenop kruislings in met een gekarteld mes.
Bak het brood in 40-45 min. goudbruin en gaar. Als je op het brood tikt en het klinkt hol, dan is het gaar. Eet het brood warm of op kamertemperatuur.
bewaartip:
Wil je het brood een dag later nog eten, rooster het dan in een broodrooster.