bewaar
Noord-Afrikaanse gehaktballetjes met yoghurtdip
Noord-Afrikaanse gehaktballetjes met yoghurtdip
bewaar

Noord-Afrikaanse gehaktballetjes met yoghurtdip

Gehaktballetjes doen het altijd goed! Deze helemaal, met het kruiden- en specerijenmengsel en de frisse yoghurtdip.

50 min. bereiden
245waarderingen

Ingrediënten

4 personen

80 g

pijnboompitten

6

sjalotten

1

middelgroot ei

1 tl

zout

2 tl

gemalen komijn

2 tl

gemalen kaneel

20 g

verse platte peterselie

600 g

half-om-halfgehakt

60 ml

koolzaadolie

2 el

tomatenpuree

1

gedroogde laurierblaadjes

300 ml

kippenbouillon van tablet

15 g

verse dille

15 g

verse munt

1 mespunt

cayennepeper

120 g

Griekse stijl yoghurt

Gehaktballetjes doen het altijd goed! Deze helemaal, met het kruiden- en specerijenmengsel en de frisse yoghurtdip.

Aan de slag

1

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak fijn. Pel de sjalotten, halveer 4 sjalotten in de lengte en houd apart. Snipper de rest fijn. Snijd de peterselie zeer fijn. Doe het gehakt met de pijnboompitten, gesnipperde sjalot, peterselie, kaneel, komijn, het zout en ei in een kom. Kneed door elkaar en vorm er met vochtige handen balletjes ter grootte van een golfbal van.

2

Verhit de olie in een braadpan en bak de balletjes in 2 porties rondom aan in 5 min. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en leg op een schaal. Bak de gehalveerde sjalotten, het laurierblad en de tomatenpuree 3 min. op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet. Roer regelmatig. Voeg de bouillon toe. Leg de balletjes terug in de pan, doe de deksel er schuin op en laat de balletjes op laag vuur in 20 min. gaar stoven. Keer regelmatig.

3

Houd een paar takjes munt en dille achter voor garnering. Snijd de rest van de blaadjes munt en dille fijn. Roer de gesneden kruiden door de yoghurt en bestrooi met de cayennepeper. Verwijder het laurierblad en schep de balletjes en gehalveerde sjalotten op een schaal. Bestrooi met de achtergehouden munt en dille. Serveer met de yoghurtdip.

tip

bereidingstipJe kunt de balletjes 1 dag van tevoren bereiden. Laat helemaal afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm ze op laag vuur of serveer ze op kamertemperatuur.

Noten, zaden en pitten roosteren

Instructievideo - 01:19 min.