Feestelijke pompoensoep met pastinaak, grijze garnalen en kaaskoekjes

Soepen, Voorgerecht, 4 personen, Hollands.
Bereiding: 25 minuten,

Laatst aangepast: 11-12-2007 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 125 g grijze garnalen
  • 1 grote of 2 kleine pompoen (1 kg vruchtvlees)
  • 250 g pastinaak
  • 1 ui
  • 1 l groentebouillon (2 blokjes in 1 l heet water)
  • 1 el olijfolie
  • 1 laurierblaadje
  • peper en zout
  • Kaaskoekjes:
  • 150 g Oude Brugge
  • 3 kleine beschuiten
  • 1 groot ei

Bereiden

- Ontpit de pompoen en snij in grove blokjes. - Snij de uit grof. - Snij de pastinaak in blokjes van +- 1 cm. - Rasp de kaas (25 min.) 1. Doe de pompoenstukken samen met de versneden ui in een kookpot. Voeg 1 L groentebouillon (met veel zout) en het laurierblaadje 7toe. Zet een deksel op de kookpot en breng aan de kook. Laat 20 min. garen. 2. Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit er de pastinaak in gedurende 3 à 4 min. 3. Maak de kaaskoekjes: verkruimel de beschuiten in een grote kom en meng er de gemalen kaas, het ei en een eetl. pesto onder. 4. Vorm kleine balletjes met het deeg en druk ze plat op een beboterde (of met bakpapier overdekte) bakplaat. 5. Bak de koekjes gedurende +- 15 min. in een op 175° C voorverwarmde oven goudbruin. 6. Haal het laurierblaadje uit de soep. Mix de soep, kruid met peper en eventueel zout en voeg de blokjes pastinaak en de garnalen toe. Warm de soep nog even op gedurende 1 à 2 min. 7.Dien de soep op en serveer er de kaaskoekjes bij.

Materialen

Zelf pesto maken. Italiaanse pesto Ingrediënten (voor 1 bokaal) - 150 à 200 g gemalen parmezaan - +- 2 basilicumplantjes (versmarkt) - 1 eetl. pijnboompitten - 1,5 dl olijfolie - 2 grote tenen knoflook - peper en zout Bereiding (kan enkele dagen vooraf) 1. Rits de basilicumblaadjes van de plantjes, spoel en laat drogen. De hoeveelheid basilicum die u nodig hebt moet het dubbele zijn van het volume olijfolie. 2. Plet de kaas in de verpakking fijn. U kan dit tussen uw handen doen of makkelijker met een deegrol. Het volume kaas en basilicum moet gelijk zijn. 3. Doe de basilicumblaadjes in een hoge kom met de gehakte look en de pijnboompitten. Mix zeer fijn. 4. Giet er beetje bij beetje de olijfolie bij, terwijl u blijft mixen. Voeg er parmezaan bij en kruid met peper en zout. Blijf verder mixen indien nodig. Bewaar uw pesto in de koelkast. Haal hem enkele uren voor gebruik uit de koelkast. Indien u geen kaas toevoegt aan de pesto, kan u deze gedurende enkele weken bewaren in de koelkast. U kan pesto ook invriezen (in een bokaaltje of in ijsblokjesvormen). Voor Vlaamse pesto vervangt u het basilicumplantjes door 1 bot platte peterselie.

Bronvermelding