Huevos rancheros met refried beans

Leuk & snel

- 01:22 min.

Huevos rancheros is een stevig Mexicaans ontbijt van gebakken eieren, gebakken maistortilla's, salsa en 'refried beans'. Daar kun je wel even op door! Hoewel de naam 'refried beans' doet vermoeden dat de bonen twee keer worden gebakken, is dat niet het geval. Dat misverstand berust op een vertaalfout die ooit is gemaakt en vervolgens is ingeburgerd. Voor refried beans worden bonen eerst gekookt, dan gepureerd en gebakken in (varkens)vet. In dit recept gebruiken we refried black beans uit blik, rest jou alleen de rest te maken!

INGREDIËNTEN
1 bakje koriander (15 g)
8 tastytom-trostomaten

1 ui

2 groene pepers (pepermix, bakje 75 g) 
1 mespunt zout

10 el zonnebloemolie

8 gele maistortilla’s (pak, La Morena)

8 eieren

2 eetrijpe avocado’s

1 blik refried black beans (zwarte-bonenspread, 440 g, La Morena) 

Huevos rancheros: saus maken
Snijd de koriander grof. Snijd de tomaten in stukjes en de ui grof. Verwijder de steelaanzet van de pepers en snijd het vruchtvlees grof. Doe de tomaat, ui, pepers, 100 ml water en het zout in een pannetje en breng aan de kook. Laat 15 min. zachtjes pruttelen. Neem de pan van het vuur. Voeg de helft van de koriander toe en pureer met de staafmixer tot een saus. Breng op smaak met peper en eventueel zout en houd warm op laag vuur.

Tortilla’s bakken
Verhit ondertussen in elke koekenpan 5 el olie. Bak in elke pan een tortilla 30 sec. per kant. Laat uitlekken op keukenpapier. Het is niet de bedoeling dat de tortilla’s helemaal krokant worden. Leg de tortilla’s op een bord en houd warm onder aluminiumfolie. Herhaal met de rest van de tortilla’s.

Eieren bakken en avocado’s snijden
Laat het vet in de pannen zitten en bak in elke pan 4 spiegeleieren. Snijd de avocado’s in de lengte doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snijd het vruchtvlees in plakjes.

Huevos rancheros serveren
Verdeel de tortilla’s over 4 borden en leg op elke tortilla een gebakken ei. Verdeel de saus over het eiwit. Leg de bonenspread en avocado naast de tortilla’s en bestrooi met de rest van de koriander. Serveer direct. Lekker met verkruimelde feta; het gerecht is dan niet meer lactosevrij.


TIP Wil je de saus minder pittig? Verwijder dan de zaadlijsten van de pepers.
TIP Je kunt de saus (stap 1) 2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm op laag vuur.