Varkenshaas met champignonroomsaus

Receptvideo

- 00:40 min.

Varkenshaas bakken? Met dit klassieke recept is het een eitje! En natuurlijk serveer je de varkenshaas met champignonroomsaus. Die saus maak je zelf, zonder pakjes en zakjes, met alle smaak van het vlees. Zo maak je elke vleesliefhebber aan het kerstdiner blij. Dus, kook jij Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, Kerstavond, of al eerder genoemde? Fijne feestdagen!

Varkenshaas bakken
Verdeel 600 g (scharrel)varkenshaas in 4 gelijke porties en bestrooi met peper en zout. Verhit 30 g boter in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur in 3 min. rondom bruin. Zet het vuur middelhoog en bak het vlees nog 8 min. Keer regelmatig. Maak ondertussen 250 g kastanjechampignons schoon en snijd ze in plakjes. Neem het vlees uit de pan en laat rusten onder een stuk aluminiumfolie of een deksel.

Champignonsaus maken
Bak de champignons 5 min. in het achtergebleven bakvet. Draai het vuur lager en voeg 50 ml sherry aan de champignons toe. Voeg 250 ml paddenstoelenfond toe en laat op hoog vuur 5 min koken. Voeg 125 ml slagroom toe en laat inkoken tot sausdikte. Dit duurt ca. 4 min. Proef de saus en breng eventueel op smaak met peper en zout. Serveer de varkenshaas met de saus. Snijd het vlees voor serveren eventueel in plakjes. Lekker met een salade van spruitjes en gegrilde druiven.