Ribeye met romesco, perupas en kruiden

Receptvideo

- 00:43 min.

De paarse perupas-aardappeltjes en de gele romesco maken van dit stukje vlees een kleurig feest!

Aardappeltjes voorkoken
Verwarm de oven voor op 190 °C.  Doe 500 gram perupas in een steelpan en schenk er zo veel water bij dat ze net onder staan. Voeg 1 el zout toe en breng aan de kook. Laat 8 min. koken, giet af en doe in een ovenschaal van 20 x 30 cm.

Vlees bakken
Bestrijk ondertussen 600 g Black Angus ribeye aan een stuk met 1 el olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak het vlees rondom bruin in 3 min. Leg het vlees bij de perupas in de ovenschaal. Bak het vlees in de oven ca. 30 min. rosé. Heb je een kernthermometer, stel deze dan in op 58 °C. De perupas worden ondertussen perfect gaar.

Romescosaus maken
Doe 230 gram geroosterde gele paprika uit pot en 3 el vocht uit de pot met een ½ gemalen teen knoflook, ½ tl komijn, 1 tl kurkuma, 1 el rodewijnazijn en 100 g gerookte amandelen in de blender of keukenmachine. Maal tot een dikke saus (romesco).

Bord opmaken
Neem de schaal uit de oven. Laat het vlees 5-8 min. rusten op een plank, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Halveer ondertussen de perupas en snijd 100 g platte peterselie grof. Snijd het vlees in plakken van een 1/2 cm. Leg ze op een schaal. Verdeel de helft van de romesco over het vlees en schep de rest op een langwerpige schaal. Zet de perupas met de snijkant naar boven in de saus. Besprenkel met 1 el olie. Bestrooi met de helft van de peterselie en strooi de rest over het vlees.