Gehaktballetjes in tomatensaus maken

Kookles

- 04:21 min.

Een goede gehaktbal verveelt nooit. Je kunt er eindeloos mee variëren. Wil je zelf overheerlijke gehaktballen maken? Bekijk dan deze video en ga aan de slag!

Gehaktbalrecept:

Stap 1: Snijd de korstjes van een sneetje witbrood en week het 2 minuten in 50 ml halfvolle melk. Zo voorkom je dat het brood vocht aan de gehaktbal onttrekt.

Stap 2:Doe 400 gram half-om-halfgehakt in een kom. Voeg een ei toe en kneed het door het gehakt. Knijp het brood een beetje uit en doe het erbij. Rasp een ui en voeg samen met een afgestreken theelepel zout en een mespunt nootmuskaat en wat peper toe. Kneed alle ingrediënten door het gehakt totdat het brood er gelijkmatig doorheen verdeeld is. Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties en vorm er met vochtige handen 4 gladde gehaktballen van. 

Stap 3: Schep 4 eetlepels paneermeel in een diep bord en rol de gehaktballen er 1 voor 1 door. Paneermeel is niet geschikt om te binden, maar wel om een knapperig korstje te krijgen. 

Stap 4:  Verhit 25 gram boter in een koekenpan. Leg de gehaktballen in de pan als de boter is gestopt met bruisen. Bak ze rondom bruin en laat ze in 25 minuten rustig gaar worden. Leg voor krokante gehaktballen het deksel schuin op de pan en zet het vuur de laatste 3 minuten iets hoger. Wil je liever zachte gehaktballen maken, voeg dan een scheut water toe en houdt het deksel op de pan. Keer regelmatig. 

Variant: gehaktballetjes in tomatensaus 

Stap 1:
Snijd de korstjes van een sneetje witbrood en week het 2 minuten in 50 ml halfvolle melk. 

Stap 2:
Doe 400 gram half-om-halfgehakt in een kom. Voeg een ei toe en kneed het door het gehakt. Knijp het brood een beetje uit en doe het erbij. Rasp een ui en voeg samen met een afgestreken theelepel zout en een theelepel oregano en wat peper toe. Kneed alle ingrediënten door het gehakt totdat het brood er gelijkmatig doorheen verdeeld is. Verdeel het gehakt in 8 gelijke porties en vorm er met vochtige handen 8 gladde gehaktballetjes van. 

Stap 3: Schep 4 eetlepels paneermeel in een diep bord en rol de gehaktballetjes er 1 voor 1 door. Stap 4: Verhit een hapjespan en schenk er 2 eetlepels olijfolie in. Doe de gehaktballetjes in de pan als de olie heet is. Bak ze in 4 minuten rondom bruin. Voeg dan de rest van de geraspte ui toe en bak hem 2 minuten mee. Schenk er een fles tomatensaus bij en breng het aan de kook. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de gehaktballetjes in 15 minuten gaar worden. Zo maak je gehaktballetjes in tomatensaus. 

Bekijk de video en probeer zelf dit heerlijke gehaktbalrecept en de variant eens uit. Eet smakelijk!