Midden- en Zuid-Amerikaanse recepten
Midden- en Zuid-Amerikaanse recepten

Midden- en Zuid-Amerikaanse recepten

Een gigantisch gebied met minstens zo veel verschillende keukens en smaken: het is onmogelijk om op één pagina alle Midden- en Zuid-Amerikaanse recepten en landen uit te lichten. Desalniettemin delen we een smakelijke selectie gerechten uit - en geïnspireerd op - dit werelddeel (met een uitstapje naar Tex-Mex).

Fajita’s met plantaardige paddenstoelenreepjes, paprika en groene salsa

Fajita’s met plantaardige paddenstoelenreepjes, paprika en groene salsa

Ingrediënten

4 personen

1

paprikamix

2

rode uien

2 el

zonnebloemolie

8

La Morena maistortillawraps

500 g

AH Terra plantaardige fajitareepjes van paddenstoelen

1

limoen

1

avocado

100 g

La Morena Mexican green salsa

Dit heb je nodig

  • grillpan

  1. Snijd de paprika’s in dunne reepjes en de uien in halve ringen. Verhit ⅔ van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui en paprika 8 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Verwarm ondertussen de grillpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Gril de wraps 1 voor 1 in 3 min. tot je mooie grillstrepen ziet. Keer halverwege en houd warm onder een theedoek.
  3. Verwarm de fajitareepjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de limoen in partjes en de avocado in plakjes.
  4. Serveer de fajitareepjes en het paprikamengsel met de wraps, de green salsa, avocado en limoenpartjes.
Guacamole: waar komt het vandaan en hoe maak je het?

Guacamole: waar komt het vandaan en hoe maak je het?

Wist je dat de eerste versie van guacamole – dat toen uitsluitend bestond uit geprakte avocado – al rond de 16e eeuw gemaakt werd door de Azteken, die leefden in wat wij nu Mexico noemen? Guacamole is in de basis een dip van geprakte avocado met zout en limoensap. Hieraan worden soms koriander, blokjes tomaat, komijn, gesnipperde rode ui of jalapeño’s toegevoegd. Belangrijk is om guacamole niet te fijn te maken, omdat het lekker is om iets van textuur te behouden: pureer het dus niet met een staafmixer, maar gebruik een vork (of voor grote hoeveelheden een pureestamper) om de avocado’s tot puree te stampen.

Wat zijn arepas?

Arepas, ronde broodjes van maismeel, werden waarschijnlijk al gegeten door de oorspronkelijke bewoners van wat we nu kennen als Venezuela en Colombia. Het broodje wordt in een pan of op een plaat gebakken met weinig olie. De gevulde versie is knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen. De versie die belegd wordt, de Colombiaanse, is juist platter en knapperiger. Traditionele Venezolaanse vullingen zijn kip of rundvlees in combinatie met bonen, avocado en witte kaas.

Wat zijn arepas?
Burrito: uit welke keuken komt dit gerecht?

Burrito: uit welke keuken komt dit gerecht?

Een burrito is een bloemtortilla die is gevuld en opgerold. Een gerecht dat een burrito zou kunnen zijn, werd voor het eerst beschreven in 1895 als ‘een opgerolde tortilla die is gevuld met vlees of andere ingrediënten’. Het is echter niet duidelijk of hier een burrito of een enchilada wordt bedoeld. De burrito in zijn huidige vorm komt waarschijnlijk uit Sonora, een regio in Noordwest-Mexico. Deze wordt gevuld met eenvoudige ingrediënten zoals vlees, vis, kaas, bonen, rijst en pepers, maar nooit allemaal tegelijk. Dat is wel het geval in de tex-mexversie van dit gerecht, die royaal gevuld wordt en dient als maaltijd in plaats van als streetfood zoals in Mexico.