Marshmallows

Marshmallows

Mmmm… marshmallows! Fluffy, zoet, zacht en veelzijdiger dan je denkt. Op een stokje bij het kampvuur, als s’more van de BBQ, als taarttopping (of vulling) of ‘gewoon’ uit het vuistje. Hoe eet jij marshmallows het liefst?

Marshmallows maken: zo doe je dat

Marshmallows maken: zo doe je dat

  1. Laat 3 blaadjes gelatine weken in water. Vet de brownievorm in en bekleed met bakpapier. Breng 1/3 suiker met 1/3 water in een steelpan zachtjes aan de kook. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan het suikerwater. Roer totdat de gelatine helemaal is opgelost. Neem de pan van het vuur en voeg een snufje zout, 1½ tl vanille-extract toe en schenk het mengsel over in een kom. Mix met een handmixer ca. 5 min. op de hoogste stand tot het mengsel in volume is verdubbeld. Voeg 10 druppels blauwe kleurstof en 5 druppels rode kleurstof toe en mix tot alles goed gemengd is. Schep het mengsel in de brownievorm en druppel nog 10 druppels blauwe kleurstof over het mengsel. Maak met een satéprikker cirkelende bewegingen door het mengsel zodat er een gemarmerd patroon ontstaat.
  2. Herhaal stap 1 t/m 6 stappen nog twee keer en schep de lagen bovenop elkaar in de brownievorm. Voeg bij de tweede laag marshmallow 8 druppels gele kleurstof toe zonder te marmeren. De laatste laag wordt - ook zonder te marmeren, gekleurd met 15 druppels rode kleurstof waardoor deze lichtroze kleurt. Laat 2 uur afkoelen in de koelkast. Neem de marshmallow uit de vorm en bestrooi met poedersuiker. Strooi poedersuiker op het mes en snijd in 24 blokjes.
Waar wordt marshmallow van gemaakt?

Waar wordt marshmallow van gemaakt?

Marshmallows en spekjes worden gemaakt van ei, suiker en gelatine. Althans, tegenwoordig. In plaats van gelatine werd er vroeger gebruik gemaakt van het sap van de mallow plant. En met vroeger, bedoelen we het Oude Egypte. Toen al werd er voor farao’s (en de goden) een zoete traktatie gemaakt met behulp van het sap. Pas eind 1800 komen er versies van marshmallows in beeld zoals we die nu kennen. Met dank aan de Fransen waar het trouwens ‘guimauves’ wordt genoemd en eigenlijk zelfs bedoeld was tegen keelpijn. Vandaag de dag vind je in Frankrijk nog steeds ambachtelijke marshmallows (of guimauves) in lange kleurrijke strengen die dan voor je in stukjes worden geknipt.

Waar komt de naam marshmallow vandaan?

Marshmallows danken hun naam aan de mallow plant, die doorgaans in moerassige gebieden groeit. De combinatie van het leefgebied (moeras = marsh in het Engels) en de naam heeft geleid tot deze naam. Zoals hierboven vermeld, werd het sap van de mallow plant gebruikt voor het maken van vroege versies van marshmallows.

Waar komt de naam marshmallow vandaan?