Gezonde ovenschotels

Gezonde ovenschotels

Dol op ovenschotels, maar wil je gezond eten? Geen probleem! Van een gezonde ovenschotel met kip tot een vega variant: hieronder hebben we alle gezonde ovenschotels op een rijtje gezet. Perfect voor een doordeweekse dag.

Gezonde ovenschotel met kip-champignonsaus, prei en aardappelpuree

Gezonde ovenschotel met kip-champignonsaus, prei en aardappelpuree

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil en snijd de aardappelen, kook in 20 min. gaar en stamp fijn met de pureestamper. Meng 150 ml melk (per 4 personen) erdoor en breng op smaak met peper.
  2. Snijd de champignons in plakjes. Verhit ¼ van de olie in een hapjespan en bak de champignons met peper in 10 min. op hoog vuur goudbruin. Neem uit de pan. Halveer ondertussen de preien in de lengte, spoel onder stromend water en snijd in dunne halve ringen. Bak de kip met peper 5 min. op middelhoog vuur in het champignonvocht. Voeg de prei toe en bak 2 min. mee.
  3. Verwarm de rest van de olie in een soeppan. Voeg het meel toe, roer glad met een garde en laat op laag vuur 3 min. garen. Voeg al roerend in delen de rest van de melk toe. Zet het vuur hoger en roer tot bechamelsaus. Voeg de kaas toe en laat op laag vuur smelten. Snijd de peterselie fijn en voeg samen met de kip, prei en champignons toe aan de kaassaus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Rooster het brood in de broodrooster en maal fijn in de keukenmachine of het bakje van de staafmixer.
  5. Verdeel de kip-champignonsaus over de ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree erover en bestrooi met de broodkruimels. Bak de ovenschotel in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.