Pad thai

Pad thai is een van de geweldige soorten streetfood die je vooral in Thailand tegenkomt. Hoewel het van oorsprong niet écht Thais is, maar meer Chinees. Maar ook zonder het vliegtuig te pakken, kun je kennismaken met dit populaire eenpansgerecht.

Hoe maak je een snelle pad thai?
Hoe maak je een snelle pad thai?

Hoe maak je een snelle pad thai?

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 220 g Koh Thai rice noodles
 • 2 liter kokend water
 • 1 limoen
 • 4 el vissaus
 • 2 el donkere basterdsuiker
 • 300 g kipfilethaasje
 • 50 g gezouten pinda's
 • 3 el tamarindepasta
 • 3 middelgrote eieren
 • 3 el arachideolie
 • 400 g Thaise wokgroente
 • 125 g taugé
Zet producten op mijn lijst
 1. Doe de noedels in een ruime kom en schenk er kokend water op tot ze helemaal onderstaan. Dek af met vershoudfolie, laat 10 min. staan en giet af.
 2. Pers ondertussen de limoen uit en meng het sap met de tamarinde, vissaus en suiker. Snijd de kip in stukjes van 1 cm. Hak de pinda’s grof.
 3. Klop de eieren los met peper en zout. Verhit de olie in een wok en roerbak de eieren 1 min. Schep uit de wok en houd apart.
 4. Verhit de olie in de wok en roerbak de kip en roerbakmix 4 min. Voeg het tamarinde-vissausmengsel, ei, de taugé en noedels toe en roerbak nog 1 min.
 5. Bestrooi met de pinda’s en serveer direct.

Pad thai maken: hoe doe je dat?

Begin met het weken van de rijstnoedels: dat duurt een minuut of 10. Maak ondertussen de saus voor de pad thai. Belangrijk is vooral dat er een goede balans is tussen zout (vissaus), zoet (tamarinde en suiker), zuur (limoen) en pittig (chili). De beste volgorde om te wokken is als volgt: begin met het vlees, de garnalen of tofu in een hete wok in wat arachideolie en voeg een paar eetlepels van de saus toe. Voeg knoflook toe en losgeklopte eieren. Bak de groenten mee, giet de rest van de saus erover, doe de noedels erbij en bak nog even mee. Serveer met pinda’s, een partje limoen en verse kruiden zoals koriander.

Welke noedels voor pad thai?

De noedels die je gebruikt voor pad thai, zijn rijstnoedels. Die zijn gemaakt van rijstmeel en hoef je alleen even te laten wellen. Lekker makkelijk dus! Er zijn tegenwoordig ook rijstnoedels gemaakt van zilvervliesrijst. Daarmee kun je jouw pad thai een gezonde upgrade geven.

Hoe varieer je met pad thai?

De basis van pad thai zijn in een wok gebakken rijstnoedels, dus die moeten hoe dan ook in je boodschappenmandje liggen. Vanaf daar kun je het helemaal aanpassen aan je eigen smaak. Qua groenten zijn paprika, wortel, peultjes, witte kool of spitskool, paksoi en taugé goede opties, hoewel de oorspronkelijke versie vaak met minder groente is: meestal alleen taugé en bosui. Lekker is om tofu, kip of garnalen mee te wokken, en een paar losgeklopte eitjes. Je kunt het ei weglaten en alleen tofu toevoegen voor een vegan versie. Vervang de vissaus dan door wat sojasaus.

Snelle pad thai

Beroemd in Thailand: het bordje gebakken noedels met een eitje erdoor en pinda's en limoen erover. Wij maken pad thai met kipfilet. RijstnoedelsDoe 220 gram rice noodles in een ruime kom en schenk er 2 liter kokend water op tot ze helemaal onderstaan. Dek af met vershoudfolie, laat 10 minuten staan en giet af. Roerbak-eitjePers ondertussen 1 limoen uit en meng het sap met 4 eetlepels ketchup, 4 eetlepels vissaus en 2 eetlepels donkere basterdsuiker. Snijd 300 gram kipfilethaasjes in stukjes van 1 centimeter. Hak 50 gram gezouten pinda’s grof. Klop 3 eieren los met peper en zout. Verhit 1 eetlepel arachideolie in een wok en roerbak de eieren 1 minuut. Schep uit de wok en houd apart. Lekker met pinda’sVerhit de rest van de arachideolie in de wok en roerbak de kip en 400 gram Thaise roerbakmix 4 minuten. Voeg het ketchup-vissausmengsel, ei, 125 gram taugé en de noedels toe en roerbak nog 1 minuut. Bestrooi met de pinda’s en serveer direct.
02:22