Polenta

Wil je eens iets anders op tafel zetten dan aardappelen of rijst? Maak polenta! Dit heerlijke Italiaanse gerecht van maismeel is superveelzijdig en een prima variatie op je vaste koolhydraatkeuze.

Polenta recepten

Zachte polenta maken
Zachte polenta maken

Zachte polenta maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 400 ml kippenbouillon van tablet
  • 400 ml halfvolle melk
  • 170 g polenta maisgries
  • 40 g ongezouten roomboter
Zet producten op mijn lijst
  1. Breng de kippenbouillon en melk aan de kook en voeg al roerend de polenta toe. Laat al roerend 3 min. zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Serveer direct.

Polenta: wat is dat?

Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van mais(gries)meel. Je kunt het zacht als aardappelpuree of stevig gebakken eten, gekookt in verschillende vloeistoffen en op smaak gebracht met smaakmakers naar keuze. Let op: er zijn verschillende soorten polenta. Klassieke polenta moet ongeveer 40 minuten koken, terwijl instant polenta in 10 minuten klaar is. Hoe lang polenta moet koken, staat op de verpakking.

Polenta maken: hoe doe je dat?

Voor zachte polenta kook je de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking in melk, bouillon of een combinatie hiervan. Voeg naar smaak boter, kaas en kruiden toe. Bekleed voor stevige polenta een schaal met bakpapier of vershoudfolie. Schep hier gekookte polenta in en laat 1 uur afkoelen in de koelkast. Snijd de hard geworden polenta in de gewenste grootte, rol door wat achtergehouden ongekookte polenta voor een krokante korst en bak, gril of frituur.

Is polenta glutenvrij?

Polenta is gemaakt van mais en is glutenvrij. Het is dus geschikt voor mensen met coeliakie (gluten-intolerantie) en voor een glutenvrije maaltijd.

Polenta maken

In deze instructievideo laten we je zien hoe je polenta kunt bereiden. Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van maïsgriesmeel. Je kunt het zacht als aardappelpuree of stevig eten. Polenta maken:Stevige polenta kun je grillen en bakken. Reken voor 4 personen ongeveer 170 gram. Breng voor zachte polenta 800 ml vloeistof aan de kook. Dit kan water, kippen- of groentebouillon, melk, of een combinatie zijn. Voeg, als het vocht kookt, al roerend 170 gram polenta toe. Laat 3 min. zachtjes koken terwijl je blijft roeren. Neem de pan van het vuur en roer er een klont boter door.KokenBreng voor stevige polenta 700 ml vloeistof aan de kook. Voeg, als het vocht kookt, al roerend de polenta toe. Laat 3 min. zachtjes koken terwijl je blijft roeren. Neem de pan van het vuur en roer er een klont boter door. Je kunt in plaats van boter ook 100 gram geraspte Parmezaanse kaas of verkruimelde Gorgonzola, een paar eetlepels mascarpone, fijngesneden verse kruiden zoals rozemarijn, salie of tijm gebruiken. Een combinatie van kaas en kruiden is ook lekker.GrillenJe kunt polenta ook grillen. Schep dan de polenta in een passende, met vershoudfolie beklede, braadslee. Laat het in ongeveer 30 minuten opstijven. Neem de polenta voorzichtig uit de braadslee en snijd het in 4 rechthoeken en vervolgens in 8 driehoeken. Bestrijk de driehoeken aan beide kanten dun met olijfolie. Verhit ondertussen een grillpan en gril de stukken polenta 5 min. Keer ze halverwege.BakkenPolenta kun je ook ook bakken. Strooi een paar eetlepels polenta op een bord. Snijd de polenta in langwerpige blokjes van ongeveer 2 bij 6 centimeter en wentel ze erdoor. Verhit een laag olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes in 4 minuten. op hoog vuur goudbruin en knapperig. Keer de blokjes halverwege. Laat de polenta uitlekken op keukenpapier. Zo maak je polenta.
02:22