‘Vroegâh’ werd gehakt veelal op woensdag gegeten (als restproduct van het op maandag geslachte vlees), maar tegenwoordig kun je allerlei soorten gehakt gebruiken in tal van gerechten.

Woensdag gehaktdag
Inderdaad de titel van een roman, maar de term komt oorspronkelijk van vroeger. Op maandag werd het vlees geslacht, op dinsdag uitgebeend, en wat er nog van over was werd door de gehaktmolen gedraaid en op woensdag als gehakt verkocht.

Mooie prijs
Een andere lezing is dat de term in 1949 bedacht werd door een slager die meedeed aan een prijsvraag (en daar 25 gulden mee won). Hoe het ook zij: tegenwoordig is gehakt meer dan restvlees en worden er betere en smaakvollere delen van dieren gebruikt.

Half om wat?
Bij lams- of rundergehakt is het duidelijk wat het is maar waar bestaat half-om-half gehakt eigenlijk uit? Je kunt het afleiden uit de naam: half-om-half is een mengsel van zowel rund- als varkensvlees, waarbij het verschil in verhouding maximaal10 % mag zijn.

Lees meer

Gehakt (883)

sorteer op
recept Spa­ghet­ti met spi­na­zie, ge­hakt­bal­le­tjes en to­maat

Spa­ghet­ti met spi­na­zie, ge­hakt­bal­le­tjes en to­maat

10 min.
(190)
recept Ge­hakt­bal­le­tjes en ro­de­kool met ap­pel

Ge­hakt­bal­le­tjes en ro­de­kool met ap­pel

30 min.
(49)
recept Ge­stoom­de krab-kip­ge­hakt- bal­le­tjes

Ge­stoom­de krab-kip­ge­hakt- bal­le­tjes

22 min.
(33)
recept Ge­hakt­bal­le­tjes in cran­ber­ry­saus

Ge­hakt­bal­le­tjes in cran­ber­ry­saus

30 min.
(76)
recept Pi­de met lams­ge­hakt en ge­bak­ken ei­tje

Pi­de met lams­ge­hakt en ge­bak­ken ei­tje

1 u. 45 min.
(0)
recept Krui­di­ge spi­na­zie-ge­hakt­pas­ta

Krui­di­ge spi­na­zie-ge­hakt­pas­ta

25 min.
(144)
recept Cur­ry van bloem­kool met lin­zen en mi­ni­ge­hakt­bal­le­tjes

Cur­ry van bloem­kool met lin­zen en mi­ni­ge­hakt­bal­le­tjes

20 min.
(247)
recept Ge­hakt­bal­len in bier­saus met kriel en sper­zie­bo­nen

Ge­hakt­bal­len in bier­saus met kriel en sper­zie­bo­nen

30 min.
(10)
recept Ge­vul­de ge­hakt­bal­len

Ge­vul­de ge­hakt­bal­len

30 min.
(61)
recept Meer­gra­nen­ma­ca­ro­ni met ge­hakt­bal­le­tjes

Meer­gra­nen­ma­ca­ro­ni met ge­hakt­bal­le­tjes

15 min.
(46)
recept Pen­ne met ge­hakt­bal­le­tjes en spek

Pen­ne met ge­hakt­bal­le­tjes en spek

15 min.
(266)
recept Gnoc­chi met cour­get­te en ge­hakt­bal­le­tjes

Gnoc­chi met cour­get­te en ge­hakt­bal­le­tjes

15 min.
(127)
recept Stamp­pot met spi­na­zie (en ci­troen-ge­hakt­bal­le­tjes)

Stamp­pot met spi­na­zie (en ci­troen-ge­hakt­bal­le­tjes)

1 u. 10 min.
(26)
recept Ge­hakt­brood

Ge­hakt­brood

1 u. 25 min.
(15)
recept Ge­vul­de ge­hakt­bal­le­tjes

Ge­vul­de ge­hakt­bal­le­tjes

30 min.
(72)
recept Fu­sil­li met ge­hakt­bal­le­tjes en cour­get­te

Fu­sil­li met ge­hakt­bal­le­tjes en cour­get­te

15 min.
(148)
recept Oven­scho­tel met ge­hakt­bal­le­tjes en win­ter­peen

Oven­scho­tel met ge­hakt­bal­le­tjes en win­ter­peen

55 min.
(105)
recept Spi­na­zie met ge­hakt­bal­len in jus

Spi­na­zie met ge­hakt­bal­len in jus

25 min.
(35)
recept Sa­té van vis­ge­hakt en ko­kos

Sa­té van vis­ge­hakt en ko­kos

30 min.
(14)
recept Ven­kel­ri­sot­to met ge­hak­te ven­kel-tijm­worst­jes

Ven­kel­ri­sot­to met ge­hak­te ven­kel-tijm­worst­jes

30 min.
(7)
recept Mak­ke­lij­ke ge­hakt­ha­chee met ro­de­kool

Mak­ke­lij­ke ge­hakt­ha­chee met ro­de­kool

30 min.
(112)
recept Ier­se ge­hakt­pie

Ier­se ge­hakt­pie

1 u. 5 min.
(34)
recept Ven­kel­soep met kip­ge­hakt­bal­le­tjes

Ven­kel­soep met kip­ge­hakt­bal­le­tjes

38 min.
(92)
recept Ver­stop­te ge­hakt­bal­le­tjes

Ver­stop­te ge­hakt­bal­le­tjes

30 min.
(168)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.