Ben je op zoek naar oudhollandse recepten? Ga aan de slag met de vertrouwde aardappel, stamppot en gehaktbal, maar dan wel in verrassende variaties die je niet op je klompen aan voelt komen.

De Nederlanders zijn harde werkers. Vroeger werd er in veel gebieden zware fysieke arbeid verricht op het land. Door het harde werken in de buitenlucht krijg je trek en daarom zijn de typisch traditionele Nederlandse gerechten stevig en voedzaam.

Koloniaal
We kennen allemaal de uitdrukking: wat de boer niet kent... maar helemaal gaat dat niet op, want de Nederlandse keuken is zeker beïnvloed door andere landen. Zo hebben veel gerechten een koloniaal tintje uit de Indische en Surinaamse keuken. Maar je vindt ook ingrediënten en gerechten uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië terug.

Typisch Hollands
Zeg je Hollandse pot dan denk je: aardappel, vlees en groenten met yoghurt of vla toe. Wij staan in het buitenland dan ook wel bekend als een land met een eenvoudige, zuinige rechttoe rechtaan keuken. Vroeger werd vooral in het oosten en noorden van Nederland tussen de middag warm gegeten zodat je weer energie had om 's middags het land op te gaan. Tegenwoordig eet bijna iedereen 's avonds warm.
Aardappelen en kroketten, hoe Nederlands wil je het hebben? Helaas, deze twee komen niet van oorsprong uit Nederland. De kroket werd door de Nederlandse bakker Kwekkeboom in Frankrijk ontdekt toen hij daar begin 1900 vakantie vierde. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden meegenomen. Maar er zijn ook genoeg Nederlandse producten die wereldberoemd zijn geworden denk aan onze kazen en stroopwafels.

Grootmoeders groenten
In de Nederlandse keuken wordt er veel groente gebruikt, denk maar aan alle stamppotten en grootmoeders soep met balletjes. Met de komst van veel nieuwe producten uit andere werelddelen zijn sommige typisch Nederlandse groenten, zoals ze vroeger op tafel werden gezet, vergeten. Sinds een paar jaar hebben we gelukkig een comeback van de vergeten groenten. Denk dan aan koolraap, bospeen, pastinaak en knolselderij. Allerhande geeft je de lekkerste recepten zodat je weer weet hoe je deze klaar kunt maken. Geroosterde pastinaak met wortel, een quiche met koolraap of een roerbak van knolselderij en biet.

Lees meer

Hollandse recepten (2.369)

sorteer op
recept Kar­bo­na­des met mos­terd­saus en wit­lof

Kar­bo­na­des met mos­terd­saus en wit­lof

25 min.
(14)
recept Oven­scho­tel met ti­la­pia­fi­let in ont­bijt­spek

Oven­scho­tel met ti­la­pia­fi­let in ont­bijt­spek

55 min.
(226)
recept Een­den­borst met ge­bak­ken drui­ven

Een­den­borst met ge­bak­ken drui­ven

20 min.
(46)
recept Oven­scho­tel van spi­na­zie met kaas

Oven­scho­tel van spi­na­zie met kaas

40 min.
(508)
recept Pof­fer­tjes-ijs­taart

Pof­fer­tjes-ijs­taart

20 min.
(114)
recept Spek-kaaspan­nen­koe­ken op een stok­je

Spek-kaaspan­nen­koe­ken op een stok­je

30 min.
(1)
recept Dik­ke room­bo­ter­spe­cu­laas stap-voor-stap

Dik­ke room­bo­ter­spe­cu­laas stap-voor-stap

1 u. 50 min.
(67)
recept Vis­va­ri­a­tie met bies­look­pu­ree

Vis­va­ri­a­tie met bies­look­pu­ree

1 u. 15 min.
(7)
recept Ge­hakt­bal­le­tjes en ro­de­kool met ap­pel

Ge­hakt­bal­le­tjes en ro­de­kool met ap­pel

30 min.
(49)
recept Ge­stoof­de prei

Ge­stoof­de prei

25 min.
(108)
recept Kalfs­en­tre­co­te met pom­poen­beig­nets en ha­chee­saus

Kalfs­en­tre­co­te met pom­poen­beig­nets en ha­chee­saus

1 u. 50 min.
(28)
recept An­dij­vie met aard­ap­pel en spek­jes

An­dij­vie met aard­ap­pel en spek­jes

25 min.
(32)
recept Oven­scho­tel van kool­vis en aard­ap­pel­schijf­jes

Oven­scho­tel van kool­vis en aard­ap­pel­schijf­jes

55 min.
(163)
recept Zo­mer­se ei­er­koek met ki­wi en aard­bei­en

Zo­mer­se ei­er­koek met ki­wi en aard­bei­en

15 min.
(78)
recept Nieu­we stijl boe­ren­kool­stamp­pot

Nieu­we stijl boe­ren­kool­stamp­pot

30 min.
(52)
recept Yog­hurt­mous­se met anijs en pis­ta­che­no­ten

Yog­hurt­mous­se met anijs en pis­ta­che­no­ten

15 min.
(126)
recept Spruit­jes­stamp­pot met gem­ber

Spruit­jes­stamp­pot met gem­ber

40 min.
(148)
recept Prei-vis­ra­gout met sa­la­de

Prei-vis­ra­gout met sa­la­de

15 min.
(14)
recept Ge­gril­de var­kens­haas met knol­sel­de­rij­pu­ree

Ge­gril­de var­kens­haas met knol­sel­de­rij­pu­ree

35 min.
(63)
recept Rib­kar­bo­na­des met sja­lot­ten­saus

Rib­kar­bo­na­des met sja­lot­ten­saus

25 min.
(9)
recept Hol­land­se bor­rel­hap­jes met ta­fel­zuur­dip

Hol­land­se bor­rel­hap­jes met ta­fel­zuur­dip

25 min.
(118)
recept Ha­ring in to­ma­ten­room­saus

Ha­ring in to­ma­ten­room­saus

20 min.
(1)
recept Stamp­pot met ru­co­la en ou­de kaas

Stamp­pot met ru­co­la en ou­de kaas

30 min.
(201)
recept Zuur­kool­sa­la­de met ge­rook­te eend

Zuur­kool­sa­la­de met ge­rook­te eend

10 min.
(31)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.