Ben je op zoek naar oudhollandse recepten? Ga aan de slag met de vertrouwde aardappel, stamppot en gehaktbal, maar dan wel in verrassende variaties die je niet op je klompen aan voelt komen.

De Nederlanders zijn harde werkers. Vroeger werd er in veel gebieden zware fysieke arbeid verricht op het land. Door het harde werken in de buitenlucht krijg je trek en daarom zijn de typisch traditionele Nederlandse gerechten stevig en voedzaam.

Koloniaal
We kennen allemaal de uitdrukking: wat de boer niet kent... maar helemaal gaat dat niet op, want de Nederlandse keuken is zeker beïnvloed door andere landen. Zo hebben veel gerechten een koloniaal tintje uit de Indische en Surinaamse keuken. Maar je vindt ook ingrediënten en gerechten uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië terug.

Typisch Hollands
Zeg je Hollandse pot dan denk je: aardappel, vlees en groenten met yoghurt of vla toe. Wij staan in het buitenland dan ook wel bekend als een land met een eenvoudige, zuinige rechttoe rechtaan keuken. Vroeger werd vooral in het oosten en noorden van Nederland tussen de middag warm gegeten zodat je weer energie had om 's middags het land op te gaan. Tegenwoordig eet bijna iedereen 's avonds warm.
Aardappelen en kroketten, hoe Nederlands wil je het hebben? Helaas, deze twee komen niet van oorsprong uit Nederland. De kroket werd door de Nederlandse bakker Kwekkeboom in Frankrijk ontdekt toen hij daar begin 1900 vakantie vierde. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden meegenomen. Maar er zijn ook genoeg Nederlandse producten die wereldberoemd zijn geworden denk aan onze kazen en stroopwafels.

Grootmoeders groenten
In de Nederlandse keuken wordt er veel groente gebruikt, denk maar aan alle stamppotten en grootmoeders soep met balletjes. Met de komst van veel nieuwe producten uit andere werelddelen zijn sommige typisch Nederlandse groenten, zoals ze vroeger op tafel werden gezet, vergeten. Sinds een paar jaar hebben we gelukkig een comeback van de vergeten groenten. Denk dan aan koolraap, bospeen, pastinaak en knolselderij. Allerhande geeft je de lekkerste recepten zodat je weer weet hoe je deze klaar kunt maken. Geroosterde pastinaak met wortel, een quiche met koolraap of een roerbak van knolselderij en biet.

Lees meer

Hollandse recepten (2.371)

sorteer op
recept Biet­jes met kip en aard­ap­pe­len (ba­by 9 maan­den)

Biet­jes met kip en aard­ap­pe­len (ba­by 9 maan­den)

25 min.
(16)
recept Brood­vlin­ders har­tig

Brood­vlin­ders har­tig

20 min.
(10)
recept Aard­bei­en-cran­ber­ryjam

Aard­bei­en-cran­ber­ryjam

45 min.
(6)
recept Vis­scho­tel uit de oven (ba­by 9 maan­den)

Vis­scho­tel uit de oven (ba­by 9 maan­den)

35 min.
(25)
recept Bloem­kool met ker­rie­saus en tar­taar

Bloem­kool met ker­rie­saus en tar­taar

20 min.
(48)
recept Kou­de Op­per­doe­zer­s­oep met pan­cet­ta

Kou­de Op­per­doe­zer­s­oep met pan­cet­ta

1 u. 30 min.
(10)
recept Yog­hurt-fruits­ha­ke

Yog­hurt-fruits­ha­ke

15 min.
(46)
recept Har­ti­ge gei­ten­kaas-chee­se­ca­ke met bloem­kool en an­ti­boi­se

Har­ti­ge gei­ten­kaas-chee­se­ca­ke met bloem­kool en an­ti­boi­se

1 u. 25 min.
(15)
recept Maal­tijd­soep met kip en bo­nen

Maal­tijd­soep met kip en bo­nen

15 min.
(29)
recept Stamp­pot van roer­ge­bak­ken spi­na­zie en ba­con

Stamp­pot van roer­ge­bak­ken spi­na­zie en ba­con

25 min.
(103)
recept Ha­ring-bie­ten­sa­la­de met veld­sla en mie­riks­wor­tel

Ha­ring-bie­ten­sa­la­de met veld­sla en mie­riks­wor­tel

10 min.
(6)
recept Ge­vul­de bo­nen­soep

Ge­vul­de bo­nen­soep

25 min.
(50)
recept Ge­pof­te Op­per­doe­zers met biet­jes en gei­ten­kaas

Ge­pof­te Op­per­doe­zers met biet­jes en gei­ten­kaas

1 uur
(20)
recept Kik­ker­erw­ten­sa­la­de met cho­ri­zo, pa­pri­ka en su­gar­snaps

Kik­ker­erw­ten­sa­la­de met cho­ri­zo, pa­pri­ka en su­gar­snaps

15 min.
(78)
recept Ko­gel­bief­stuk met mos­terd­saus en fri­tes

Ko­gel­bief­stuk met mos­terd­saus en fri­tes

45 min.
(20)
recept Frui­ti­ge kar­bo­na­de met sper­zie­boon­tjes

Frui­ti­ge kar­bo­na­de met sper­zie­boon­tjes

25 min.
(22)
recept Mos­se­len met wit­bier

Mos­se­len met wit­bier

30 min.
(34)
recept Zuur­kool­rol­le­tjes met aard­ap­pel­pu­ree

Zuur­kool­rol­le­tjes met aard­ap­pel­pu­ree

45 min.
(37)
recept Aard­ap­pel-wor­tel­gra­tin

Aard­ap­pel-wor­tel­gra­tin

1 u. 20 min.
(110)
recept Ou­der­wets lek­ke­re ap­pel­taart

Ou­der­wets lek­ke­re ap­pel­taart

3 uur
(800)
recept Spi­na­zie­stamp­pot met ge­gril­de tar­taartjes

Spi­na­zie­stamp­pot met ge­gril­de tar­taart­jes

35 min.
(70)
recept Pas­ta & ge­hakt met mos­terd-dra­gon­saus

Pas­ta & ge­hakt met mos­terd-dra­gon­saus

15 min.
(41)
recept Zo­mer­s­tamp­pot met hüt­ten­kä­se

Zo­mer­s­tamp­pot met hüt­ten­kä­se

15 min.
(306)
recept Rog­ge­brood met Hol­land­se nieu­we

Rog­ge­brood met Hol­land­se nieu­we

10 min.
(4)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.