Non­ne­vot­ten

Carnaval is geen carnaval zonder de echte Limburgse nonnevot. Zo maak je 'm zelf!

  • nagerecht
  • 15 stuks
  • 290 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 1 uur wachten
(8) waardeer
hollands nagerecht Carnaval is geen carnaval zonder de echte Limburgse nonnevot. Zo maak je 'm zelf! 15 stuks
3 8

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • bakpapier
  • frituurpan
  • schuimspaan

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de melk in een steelpan tot handwarm en neem van het vuur. Voeg de gist toe en roer door. Laat 3 min. staan. Zeef de bloem boven een ruime kom. Maak een kuil in het midden en schenk daar de melk met gist in. Voeg de basterdsuiker, zachte boter en het zout toe. Kneed tot een soepel deeg. Dit duurt ca. 6 min. Gebruik extra bloem als het deeg te plakkerig is. Maak een mooie bal van het deeg. Doe terug in een schone kom. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  2. Kneed het deeg nogmaals door en verdeel het in bolletjes (per stuk 1 bolletje). Rol elk bolletje uit tot een lange streng van ca. 20 cm. Leg in elke streng een knoop. Leg de deegknopen op een met bakpapier bekleed werkblad. Leg er een schone theedoek over en laat nog 30 min. rijzen.
  3. Verhit de frituurolie in een pan of friteuse tot 175 °C. Doe de kristalsuiker op een schotel. Frituur de deegknopen per 3 tegelijk in ca. 6 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem ze uit de olie met een schuimspaan en wentel ze door de kristalsuiker.

serveertip:

Je kunt de nonnevotten zowel warm als koud eten

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 290 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 36 g
  • vet 14 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 40 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in
Februari 2017

Nonnevotten

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Non­ne­vot­ten

1
1
  • 200 ml volle melk
  • 7 g gedroogde gist

Verwarm de melk in een steelpan tot handwarm en neem van het vuur. Voeg de gist toe en roer door. Laat 3 min. staan.

2
2
  • 500 g tarwebloem

Zeef de bloem boven een ruime kom. Maak een kuil in het midden en schenk daar de melk met gist in.

3
3
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 125 g zachte boter
  • ½ tl zout

Voeg de basterdsuiker, zachte boter en het zout toe. Kneed tot een soepel deeg. Dit duurt ca. 6 min. Gebruik extra bloem als het deeg te plakkerig is.

4
4

Maak een mooie bal van het deeg. Doe terug in een schone kom. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.

5
5

Kneed het deeg nogmaals door en verdeel het in het bolletjes (per stuk 1 bolletje deeg). Rol elk bolletje uit tot een lange streng van ca. 20 cm.

6
6

Leg in elke streng een knoop. Leg de deegknopen op een met bakpapier bekleed werkblad. Leg er een schone theedoek over en laat nog 30 min. rijzen.

7
7
  • 1½ liter frituurolie
  • 100 g fijne kristalsuiker

Verhit de frituurolie in een pan of friteuse tot 175 °C. Doe de kristalsuiker op een schotel.

8
8

Frituur de deegknopen per 3 tegelijk in ca. 6 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem ze uit de olie met een schuimspaan en wentel ze door de kristalsuiker.

serveertip:

Je kunt de nonnevotten zowel warm als koud eten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.