Bra­bants wor­sten­brood van Hou­ben

Worstenbroodjes, échte kei lekkere Brabantse worstenbroodjes; helemaal zelfgemaakt.

  • tussendoortje
  • 10 stuks
  • 220 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 1 u. 35 min. wachten
    • 12 min. oventijd
(1) waardeer
hollands tussendoortje Worstenbroodjes, échte kei lekkere Brabantse worstenbroodjes; helemaal zelfgemaakt. 10 stuks
5 1

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • deegroller
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Doe de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed het deeg met de hand 3 min. door. Voeg de boter in stukjes en de helft van het zout toe. Kneed het deeg nog 7 min. door. Voeg, als het deeg te droog is, wat extra melk of boter toe. Is het te plakkerig, kneed dan iets langer.
  2. Verdeel het deeg in 10 porties en rol tussen je handpalmen tot balletjes. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 25 min. rijzen.
  3. Meng in een kom het gehakt, het paneermeel, de helft van de eieren, de nootmuskaat, de peper en de rest van het zout. Verdeel het gehaktmengsel in 10 porties en rol 10 worstjes van 10-15 cm lang. Rol elk deegballetje met de deegroller uit tot een ovaal lapje dat iets groter is dan de worstjes.
  4. Leg telkens een worstje in het midden van het stukje deeg. Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen, en vouw de onder- en bovenkant dicht. Laat iets overlappen en knijp het deeg met je duim en wijsvinger dicht.
  5. Leg de broodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Verwarm na 30 min. de oven voor op 230 °C
  6. Klop het laatste ei met het water los in een kommetje. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met het ei. Bak ze in het midden van de oven in ca. 12 min. goudbruin en gaar. Laat 10 min. rusten. Eet warm of koud.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 220 kcal
  • eiwit 13 g
  • koolhydraten 17 g
  • vet 11 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 240 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Brabants worstenbrood van Houben

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bra­bants wor­sten­brood van Hou­ben

1
1
  • 40 g ongezouten roomboter
  • 220 g tarwebloem
  • ½ tl kristalsuiker
  • 7 g gedroogde gist
  • 100 ml volle melk

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Doe ondertussen de bloem, suiker, gist en melk in een kom.

2
2

Kneed het deeg met de hand 3 min. door.

3
3
  • ½ tl zout

Voeg de boter in stukjes en het zout toe. Kneed het deeg nog 7 min. door.

4
4

Voeg, als het deeg te droog is, wat extra melk of boter toe. Is het te plakkerig, kneed dan iets langer.

5
5

Verdeel het deeg in 10 porties en rol tussen je handpalmen tot balletjes.

6
6

Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 25 min. rijzen.

7
7
  • 400 g half om half gehakt
  • 1 el paneermeel
  • 1 middelgroot ei
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • ½ tl zwarte peper
  • ½ tl zout

Meng in een kom het gehakt, het paneermeel, het ei, de nootmuskaat, de peper en de rest van het zout.

8
8

Verdeel het gehaktmengsel in 10 porties en rol 10 worstjes van 10-15 cm lang.

9
9

Rol elk deegballetje met de deegroller uit tot een ovaal lapje dat iets groter is dan de worstjes.

10
10

Leg telkens een worstje in het midden van het stukje deeg.

11
11

Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen, en vouw de onder- en bovenkant dicht. Laat iets overlappen en knijp het deeg met je duim en wijsvinger dicht.

12
12

Leg de broodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.

13
13

Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen.

14
14

Verwarm na 30 min. de oven voor op 230 °C

15
15
  • 1 middelgroot ei
  • 1 el kraanwater

Klop het ei met het water los in een kommetje.

16
16

Bestrijk de bovenkant van de broodjes met het ei.

17
17

Bak ze in het midden van de oven in ca. 12 min. goudbruin en gaar. Laat 10 min. rusten. Eet warm of koud.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.