bewaar
Brabants worstenbrood van Houben
Brabants worstenbrood van Houben
bewaar

Brabants worstenbrood van Houben

Worstenbroodjes, échte kei lekkere Brabantse worstenbroodjes; helemaal zelfgemaakt.

45 min. bereiden
12 min. oventijd
1 uur 35 min. wachten
3waarderingen

Ingrediënten

10 porties

40 g

ongezouten roomboter

220 g

tarwebloem

½ tl

kristalsuiker

7 g

gedroogde gist

100 ml

volle melk

1 tl

zout

400 g

half om half gehakt

1 el

paneermeel

2

middelgrote eieren

½ tl

gemalen nootmuskaat

½ tl

zwarte peper

1 el

kraanwater

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • deegroller

  • bakpapier

Worstenbroodjes, échte kei lekkere Brabantse worstenbroodjes; helemaal zelfgemaakt.

Aan de slag

1

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Doe de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed het deeg met de hand 3 min. door. Voeg de boter in stukjes en de helft van het zout toe. Kneed het deeg nog 7 min. door. Voeg, als het deeg te droog is, wat extra melk of boter toe. Is het te plakkerig, kneed dan iets langer.

2

Verdeel het deeg in 10 porties en rol tussen je handpalmen tot balletjes. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 25 min. rijzen.

3

Meng in een kom het gehakt, het paneermeel, de helft van de eieren, de nootmuskaat, de peper en de rest van het zout. Verdeel het gehaktmengsel in 10 porties en rol 10 worstjes van 10-15 cm lang. Rol elk deegballetje met de deegroller uit tot een ovaal lapje dat iets groter is dan de worstjes.

4

Leg telkens een worstje in het midden van het stukje deeg. Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen, en vouw de onder- en bovenkant dicht. Laat iets overlappen en knijp het deeg met je duim en wijsvinger dicht.

5

Leg de broodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Verwarm na 30 min. de oven voor op 230 °C

6

Klop het laatste ei met het water los in een kommetje. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met het ei. Bak ze in het midden van de oven in ca. 12 min. goudbruin en gaar. Laat 10 min. rusten. Eet warm of koud.