Recept afbeelding: Boerenkoolstamppot

Boerenkoolstamppot

Boerenkoolstamppot maken, daar doe je iedereen een plezier mee! Elke winter komt dit oer-Hollandse gerecht weer op tafel. Logisch, want met boerenkoolstamppot warm je lekker op in de koude maanden.

Boerenkoolstamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Een kliekje boerenkoolstamppot bewaren doe je door het – max. 2 uur – te laten afkoelen. Doe je dat langer dan heb je meer kans op bacterievorming. In de koelkast is het in een afgesloten bakje nog 2 dagen houdbaar, ingevroren 2 maanden. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten.

Ook handig: noteer wat er in het bakje zit. Ga je de stamppot opwarmen? Doe dat dan door en door, tot stomend heet. Dat kan bijvoorbeeld in de magnetron, maar het is het allerlekkerst om de stamppot nog even op te bakken in een koekenpan.

Wat zijn lekkere boerenkoolstamppotvariaties?

Er zijn genoeg variaties op boerenkoolstamppot.

Is boerenkoolstamppot gezond?

Boerenkool en aardappelen zijn gezonde ingrediënten en geven dit gerecht dus een verantwoorde basis. En zoals meestal geldt in het kader van gezond eten, en dus ook voor boerenkoolstamppot: eet met mate.

De veelal gebruikte boter, rookworst en spekjes zijn bijna niet weg te denken, maar bevatten veel verzadigde vetten (en zout), dus kun je beter beperken of achterwege laten. Een bewustere keuze is om voor mager (onbewerkt) vlees te kiezen, zoals in deze boerenhutspot met filetlapjes en gebakken uien.