Bietenstamppot

Al eens bieten in een stamppot geprobeerd? Ze geven ‘m een zalig lichtzoete draai en een prachtige kleur. Maak hem biologisch met zalm en waterkers, of hartig met komijnenkaas. Zin in een ander soort stamppot? Je vindt alle stamppotrecepten hier.

Rode ui-bietenstamp met spek
Rode ui-bietenstamp met spek

Rode ui-bietenstamp met spek

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 500 g speklapje
  • 2 rode uien
  • 400 g geraspte bietjes
  • 75 g rucola
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • pureestamper
  1. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in water met zout in 20 min. gaar.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak de speklapjes in 15 min. goudbruin en gaar. Neem uit de pan en houd warm onder een deksel. Laat het bakvet zitten.
  3. Snijd de uien in halve ringen. Fruit 2 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de bietjes toe en bak nog 4 min. mee.
  4. Giet de aardappelen af, maar vang 1 kopje kookvocht op. Doe de aardappelen met het kookvocht terug in de pan en stamp met de pureestamper tot een grove puree. Schep de ui, bietjes en rucola erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Verdeel de stamppot over borden. Serveer met de speklappen. Lekker!