Crème brûlée

Fluweelzachte vanilleroom ‘verstopt’ onder een krokant laagje: crème brûlée is de perfecte afsluiter van een heerlijk diner. Ga je voor lekker traditioneel met vanille of voor een vegan twist?

Crème brûlée recepten

Crème brûlée maken
Crème brûlée maken

Crème brûlée maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 vanillestokje
  • 250 ml verse slagroom
  • 250 ml halfvolle melk
  • 5 middelgrote eieren
  • 100 g kristalsuiker
  • 50 g witte basterdsuiker
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • eenpersoonsovenschaaltjes (à 150 ml)
  1. Verwarm de oven voor op 125 °C. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng de slagroom en melk met het vanillestokje en -merg aan de kook. Laat op laag vuur 5 min. trekken. Verwijder het vanillestokje.
  2. Splits de eieren en doe de eidooiers met de suiker in een grote kom. Klop door elkaar. De eiwitten gebruik je niet. Schenk de hete room erbij en roer tot het mengsel wat dikker wordt. Verdeel over de schaaltjes. Zet de schaaltjes voorzichtig op een rooster in de oven. Laat de crème brûlée in ca. 45 min. gaar worden en helemaal stollen.
  3. Laat 30 min. op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven. Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Neem de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met de basterdsuiker. Zet ze vlak onder het grillelement totdat de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op: dit duurt maar 1 min.

Wat is crème brûlée?

Crème brûlée – letterlijk ‘gebrande room’ – is een populair dessert dat bestaat uit een custardbasis met daaroverheen een gekaramelliseerd laagje suiker. De custard van de traditionele crème brûlée bestaat uit room, suiker en eieren en wordt op smaak gebracht met vanille. Naast vanille kan de crème brûlée ook op smaak gebracht worden met chocolade, koffie of fruit. Goed nieuws: je kunt van crème brûlée ook een vegan-variant maken! Vervang de room en eieren bijvoorbeeld door amandelmelk en agar agar (plantaardig geleermiddel).

Waar komt crème brûlée vandaan?

Waar crème brûlée precies vandaan komt, is onbekend. Zowel de Spanjaarden als de Fransen en de Engelsen claimen namelijk de herkomst van dit toetje. In Spanje was de crème brûlée sinds de 18e eeuw al bekend onder de naam crema catalana. Volgens de Engelsen werd hun crème brûlee – de burnt cream – al in de 17e eeuw geserveerd. Maar crème brûlée werd pas echt op de kaart gezet in Frankrijk in de 19e eeuw, waardoor de populariteit van het toetje toenam en het onlosmakelijk aan dit land verbonden werd.

Crème brûlée warm of koud serveren?

Crème brûlée wordt traditioneel koud geserveerd. Hierbij is het belangrijk dat het custardmengsel koud is – laat de crème brûlée na bereiding dus minimaal 2 uur in de koelkast staan – en het suikerlaagje warm. Gebruik bijvoorbeeld een crème brûlée-brander om de suikerlaag te karamelliseren net voordat je het toetje serveert. Let op dat de suiker niet aanbrandt. Door een crème brûlée-brander te gebruiken, zorg je ervoor dat alleen het suikerlaagje warm wordt en het custardmengsel koud blijft.

Hoe maak je crème brûlée zonder brander?

Crème brûlée kan ook zonder brander bereid worden: de ovengrill is een prima alternatief. Laat de crème brûlée-schaaltjes afkoelen tot kamertemperatuur, dek ze af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Neem de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met basterdsuiker. Zet ze vervolgens vlak onder het grillelement, totdat de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op: blijf er nu wel bij staan, want de crème brûlée kan heel snel klaar zijn!

Crème brûlée

Een heerlijke vanilleroom met een krokant suikerlaagje uit de oven. Oftewel de Franse klassieker crème brûlée. Ook makkelijk vooraf te maken. VanilleroomVerwarm de oven voor op 125 graden. Halveer 1 vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng 250 milliliter slagroom en 250 milliliter melk met het vanillestokje en -merg aan de kook. Laat op laag vuur 5 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje. Opstijven in de koelkastSplits 5 eieren en doe de eidooiers met 100 gram suiker in een grote kom. Klop door elkaar. De eiwitten gebruik je niet. Schenk de hete room erbij en roer tot het mengsel wat dikker wordt. Verdeel het mengsel over 4 éénpersoonsovenschaaltjes. Zet de schaaltjes voorzichtig op een rooster in de oven. Laat de crème brûlée in ongeveer 45 minuten gaar worden en helemaal stollen. Laat de schaaltjes 30 minuten op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven. Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast. Onder de grillVerwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Neem de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met 50 gram witte basterdsuiker. Zet ze vlak onder het grillelement totdat de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op, dit duurt maar 1 minuut. Zo maak je crème brûlée. BereidingstipJe kunt de crème brûlée 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Breng op de dag zelf met de ovengrill het suikerlaagje aan.
02:20