Oliebollen
Oliebollen

Oliebollen

Onmisbaar tijdens oud en nieuw, en heel gemakkelijk zelf te maken: oliebollen! Traditioneel naturel of met rozijnen, of juist hartig – wij geven tips voor de allerlekkerste bollen.

Oliebol recepten

Klassieke oliebollen bakken
Klassieke oliebollen bakken

Klassieke oliebollen bakken

Ingrediënten

voor 20 personen
  • 250 ml halfvolle melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 el kristalsuiker
  • 300 g tarwebloem
  • 1 middelgroot ei
  • 1 mespunt zout
  • 2 liter zonnebloemolie
  • 3 el poedersuiker
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • zeef
  • garde
  • keukenpapier
  1. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het gaat schuimen. Zeef ondertussen de bloem boven een mengkom. Dit voorkomt klontjes. Klop het ei los. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, het losgeklopte ei en het zout toe. Roer glad met een garde.
  2. Dek de kom af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het beslag in volume is verdubbeld. Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen. Keer met een schuimspaan zodra 1 zijde bruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.
Oliebollen bakken: hoe doe je dat?
Oliebollen bakken: hoe doe je dat?

Oliebollen bakken: hoe doe je dat?

Stap 1 bij oliebollen bakken: zet een raam open. Mix dan de ingrediënten voor het beslag, maar roer krenten, rozijnen en/of stukjes appel er pas als laatste door. Vervang eventueel een deel van de melk of het water in het recept door bier: de bubbels en het gist maken oliebollen op natuurlijke wijze luchtiger. Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek. Het beslag frituur je vervolgens in een frituurpan of in een pan met olie. Wist je dat je met een eetlepel beslag een hele oliebol kunt bakken? Bak er maximaal 5 per keer in 3 tot 5 minuten goudbruin en gaar. Keer regelmatig en laat uitlekken op keukenpapier.

Oliebollen in de airfryer: kan dat?

Je kunt oliebollen opwarmen. Doe dat bij voorkeur in 5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Je kunt ze eventueel ook in 20 seconden op 850 watt in de magnetron opwarmen, maar in de oven blijft het korstje lekker knapperig. Je kunt oliebollen tot 2 dagen in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. In de vriezer zijn oliebollen maximaal 3 maanden houdbaar. Ontdooi oliebollen door ze een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen.

Oliebollen in de airfryer: kan dat?
Oliebollen in de airfryer: kan dat?

Snelle oliebollen

Yes, het is weer tijd voor oliebollen. Met dit snelle recept houd je lekker extra veel tijd over om af te tellen naar het nieuwe jaar. Het beslag Verhit de olie in een pan of frituurpan tot 180 °C. Doe ondertussen het bakmeel, zout en de karnemelk in een kom en mix tot een beslag. Meng de rozijnen erdoor. In de frituur Schep met een ijslepel 6 bolletjes beslag in de olie en bak in ca. 7 min. goudbruin en gaar. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van het beslag. Serveer met poedersuiker. Tip: Deze oliebollen zijn koud ook lekker. Laat ze afgedekt buiten de koelkast afkoelen. Bekijk het recept: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1187934/snelle-oliebollen
00:33