Coq au vin
Coq au vin

Coq au vin

Verslaafd geraakt aan coq au vin in Frankrijk? Met de stap-voor-stap recepten van Allerhande maak je dit klassieke Franse stoofgerecht moeiteloos zelf.

Coq au vin recepten

Coq au vin maken
Coq au vin maken

Coq au vin maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 hele kip
  • 30 g ongezouten roomboter
  • 100 g ontbijtspek
  • 200 g winterpeen
  • 400 g sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 250 g kastanjechampignon
  • 2 el tarwebloem
  • 400 ml volle rode wijn
  • 380 ml gevogeltefond
  • 1 takje verse tijm
  • 1 gedroogd laurierblaadje
  • 5 g verse platte peterselie
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • wildschaar
  • braadpan
  1. Verdeel de kip met de wildschaar of een scherp mes in 10 stukken (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Bestrooi met peper en zout. Verhit de helft van de boter in de braadpan en bak de kip op middelhoog vuur in 2 delen in 10 min. rondom bruin. Neem uit de pan. Laat 1 el bakvet in de pan achter.
  2. Snijd ondertussen het spek in reepjes. Schil de wortel en snijd in plakjes van 1 cm. Snipper ¼ van de sjalotten en halveer de rest. Snijd de knoflook fijn. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en halveer.
  3. Bak het spek, de wortel, gesnipperde sjalot en knoflook 5 min. op laag vuur in het achtergebleven bakvet. Voeg de bloem toe en laat 3 min. garen. Voeg de wijn, fond, tijm, laurier en gehalveerde sjalot toe. Breng aan de kook en leg de stukken kip erin. Laat 1 uur met de deksel op de pan op laag vuur garen. Roer af en toe.
  4. Snijd ondertussen de peterselie grof. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons met peper en eventueel zout 5 min. op hoog vuur goudbruin. Voeg de champignons toe aan de kip en laat nog 30 min. zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bestrooi met de peterselie.

Stap-voor-stap coq au vin

Op zoek naar een recept voor Franse coq au vin? Bekijk deze receptvideo en zie hoe je stap voor stap coq au vin maakt.Coq au vin maken:Snijd met een scherp mes de poten van een hele kip. Verdeel de poten in drumsticks en dijen en snijd de vleugels eraf. Maak een inkeping langs de ruggengraat en snijd de filets van het kraakbeen. Bestrooi de kip met peper. Bestrooi de kip met 3 eetlepels bloem zodat de kip aan alle kanten met een dun laagje is bedekt.
03:57