bewaar
Latte alla portoghese
Latte alla portoghese
bewaar

Latte alla portoghese

55 min. bereiden
1 uur wachten
49waarderingen

Ingrediënten

6 personen

1

vanillestokje

1 l

volle melk

1

citroen

400 g

suiker

7

eieren

Dit heb je nodig

  • 6 ovenschaaltjes (Ø 15 cm), grote ovenschaal

Aan de slag

1

Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het vanillestokje, merg en de melk in een steelpan. Snijd met een dunschiller 2 reepjes van de gele schil van de citroen en voeg toe. Pers de citroen uit. Breng de melk aan de kook, roer af en toe. Zet het vuur uit als de melk kookt en laat 10 min. staan.

2

Doe ondertussen 200 g suiker in een andere steelpan. Voeg 3 el water en 3 el citroensap toe en laat de suiker op laag vuur in 5 min. smelten. Draai het vuur hoger en laat de suiker karamelliseren. Schenk de karamel in de ovenschaaltjes, zodat de bodem helemaal bedekt is. De karamel mag daarna hard worden.

3

Verwarm de oven voor op 170 °C. Klop de eieren los met de rest van de suiker. Breng de melk weer aan de kook. Schenk de kokende melk door een zeef bij het eimengsel en roer door totdat de suiker is opgelost. Schenk het mengsel in de schaaltjes op de karamel. Zet de schaaltjes in de ovenschaal. Vul de ovenschaal met kokend water en laat het dessert op deze manier in ca. 35 min. gaar worden (au bain-marie). Let erop dat het water niet gaat koken. Gebeurt dit wel, zet de oven dan even open en zet hem op 130 °C. De bovenkant van het gerecht mag goudbruin kleuren. Laat afkoelen. Zet minimaal 1 uur in de koelkast en serveer in de schaaltjes.

algemeenJe kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar afgedekt in de koelkast.
algemeenFamilierecept Allerhande 8 2011. 'Dit was al mijn lievelingsdessert toen ik een klein jongetje was', vertelt Raffaele Edlmann. 'Ik ben opgegroeid in Florence, waar Gina destijds mijn kindermeisje was. Zij maakte 'latte alla portoghese' voor ons en we aten 't het liefst elke dag. Gina hoort al ontzettend lang bij onze familie, ze was ook het kindermeisje van mijn vader! En ook hij at het allerliefst haar zelfgemaakte 'latte'. Ik ben het recept nu mijn dochter aan het leren.'

Karamelliseren

Instructievideo - 01:36 min.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Latte alla portoghese

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig