bewaar
Filotaart met spruitjes en geitenkaas
Filotaart met spruitjes en geitenkaas
bewaar

Filotaart met spruitjes en geitenkaas

1 uur bereiden
46waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

sinaasappel

1 el

olie

2

sjalotten

500 g

spruitjes

50 ml

grand marnier

1 pak

filodeeg

100 g

boter

200 g

zachte geitenkaas

75 g

hazelnoten

chilipeper uit de molen

Dit heb je nodig

  • taartvorm, doorsnede ca. 24 cm

Aan de slag

1

Rasp de schil dun van de sinaasappel. Verhit in een hapjespan de olie en fruit de sjalotten met de tijm zachtjes 3 minuten. Roer de spruitjes en sinaasappelrasp erdoor. Voeg de grand marnier toe en stoof de spruitjes met de deksel op de pan in ca. 7 min. beetgaar. Laat de spruitjes afkoelen.

2

Bestrijk de vorm royaal met boter. Bestrijk de vellen filodeeg aan een kant met gesmolten boter. Vouw alle vellen filodeeg, met de boterkant naar binnen, dubbel zodat ze lange stroken vormen. Leg ze een voor een vanaf het midden op de bodem van de taartvorm, de helft van de strook hangt dus buiten de vorm. Leg ze in een cirkel. In het midden overlappen de vellen elkaar

3

Verkruimel de geitenkaas boven een kom. Schep de spruitjes, de hazelnoten en naar smaak chilipeper erdoor.

4

Schep de spruitjes op het deeg in de vorm. Pak het overhangende einde van het eerst vel en draai het uiteinde tot een soort roos, sla dan het vel naar binnen op de vulling. Doe dit bij elk overhangend uiteinde zodat de hele bovenkant van de taart gevuld is met rozen van filodeeg. Bestrijk de rozen royaal met de rest van de gesmolten boter. Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast.

5

Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet de taart op het rooster in het midden van de oven en bak hem in ca. 30 min. gaar en goudbruin. Laat de taart in de vorm 5 tot 10 min. afkoelen. Haal hem vervolgens uit de vorm en zet hem op een schaal.

algemeenDe grand marnier geeft deze taart een spannende smaak. Gebruikt u liever geen alcohol, vervang de drank dan door sinaasappelsap.