bewaar
Hollandse gehaktballen met mosterdsaus
Hollandse gehaktballen met mosterdsaus
bewaar

Hollandse gehaktballen met mosterdsaus

40 min. bereiden
66waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

gehakt half-om-half (voor 2-3 dagen, zie tips)

8 el

paneermeel

50 ml

melk

2

eieren

1 mespunt

nootmuskaat

75 g

boter

1 el

mosterd

75 ml

kookroom

Aan de slag

Maak het gehakt aan met het paneermeel, de melk en de eieren. Voeg nootmuskaat en peper en zout naar smaak toe. Verdeel het gehakt in 10 gelijke porties en rol er met natte handen mooie ballen van. Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballen rondom bruin aan. Voeg 75 ml water toe en braad de gehaktballen met de deksel schuin op de pan in 25-30 min. gaar. Neem de gehaktballen uit de pan en houd 4 ballen warm onder aluminiumfolie. Laat de rest afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast. Schenk 100 ml water (of witte wijn voor meer smaak) in de pan en roer met een spatel de aanbaksels los. Roer er de mosterd, de kookroom en peper en zout naar smaak door en verwarm de saus met de 4 gehaktballen nog 2-3 min. Serveer de gehaktballen met de mosterdsaus. Lekker met gekookte aardappelen en geroerbakte bloemkool: snijd de bloemkool in kleine roosjes en roerbak ze -al omscheppend- op hoog vuur beetgaar. Voeg peper en zout naar smaak toe.

algemeenDag 2: Van de overgebleven gehaktballen maakt u gehaktballen in tomatensaus. Voor een hoofdgerecht 4 pers.: Snipper 1 ui en pers 2 tenen knoflook. Verhit in een braadpan 1 el olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg 1 blik tomatenblokjes (400 g) toe met 1 tl gemalen kaneel en breng aan de kook. Draai het vuur laag en leg 4 gehaktballen (van dag 1) in de tomatensaus. Verwarm ze 15 min. op laag vuur in de saus, met de deksel schuin op de pan. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de gehaktballen met de saus in een schaal. Bestrooi met 2 el fijngesneden koriander (bakje 15 g). Lekker met rijst en een salade.

algemeenDag 3: Nog 2 gehaktballen over? Verwerk het dan als lunch voor 4 pers. in een broccoliroomkaassoep met gehakt. Snijd de gehaktballen in dunne plakjes en verdeel het vlees over 4 diepe borden. Verwarm 2 zakken broccoli-roomkaassoep (koelvers) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de soep over de plakjes gehakt en geef er geroosterd volkorenbrood bij.

Vlees braden

Instructievideo - 01:13 min.