bewaar
Grootmoeders gehaktballen
Grootmoeders gehaktballen
bewaar

Grootmoeders gehaktballen

De oer-Hollandse gehaktbal zal nooit uit onze keuken verdwijnen. Willen we ook helemaal niet.

30 min. bereiden
241waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

middelgroot ei

½ dl

halfvolle melk

3

beschuiten

½

gedroogde nootmuskaat

¼

gemalen kruidnagel

500 g

half om half gehakt

4 el

ongezouten roomboter

1 el

tomatenpuree

1 dl

water

De oer-Hollandse gehaktbal zal nooit uit onze keuken verdwijnen. Willen we ook helemaal niet.

Aan de slag

1

Klop het ei met de melk los. Verkruimel de beschuiten boven het ei. Voeg de nootmuskaat en kruidnagel toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Kneed het eimengsel door het gehakt en vorm hier met natte handen 4 even grote ballen van.

2

Verhit de boter in een braadpan. Leg de gehaktballen in de pan als het schuim begint weg te trekken. Braad op hoog vuur aan. Rol de ballen met een houten spatel in het rond, zodat ze mooi egaal bruin worden. Draai het vuur laag. Leg de deksel op de pan en bak de gehaktballen ca. 20 min. zachtjes. Keer af en toe.

3

Neem de gehaktballen uit de pan en houd ze warm. Roer de tomatenpuree door het bakvet en voeg het water toe. Breng het geheel aan de kook en roer de aanbaksels goed los. Breng de jus op smaak met peper en eventueel zout.

tip

combinatietipServeer met gekookte aardappelen en gesmoorde prei.

Gehaktballetjes in tomatensaus maken

Instructievideo - 04:21 min.