bewaar
Witlofstamppot met Friese nagelkaas
Witlofstamppot met Friese nagelkaas
bewaar

Witlofstamppot met Friese nagelkaas

In Friesland weten ze zich wel raad met stamppot: daar moet nagelkaas in!

30 min. bereiden
8 min. oventijd
107waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

iets kruimige aardappel

1 kg

witlof

50 g

De Zaanse Hoeve ongezouten roomboter

1

kruidenbouillontablet

50 ml

water

125 ml

crème fraîche

½ tl

gemalen nootmuskaat

4 plakken

Friese nagelkaas

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)

In Friesland weten ze zich wel raad met stamppot: daar moet nagelkaas in!

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 230 °C. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in een ruime pan met een laagje water met zout in 20 min. gaar.

2

Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en halveer in de lengte. Verwijder de harde kern. Snijd de helften in de breedte in plakken van 2 cm dik.

3

Verhit de helft van de boter in een grote hapjespan en bak het witlof 2 min. op middelhoog vuur. Verkruimel het kruidenbouillonblokje erboven, voeg het water toe en laat het met de deksel op de pan 8 min. op laag vuur stoven. Schep de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met de nootmuskaat en versgemalen peper.

4

Giet de aardappelen af, stamp fijn en schep door het witlof. Schep het mengsel in de ovenschaal. Verdeel de plakken kaas en de rest van de boter in stukjes erover. Zet de grillstand van de oven aan en gril 6-8 min. of totdat de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.