bewaar
Indische groenteschotel (sajoer lodeh)
Indische groenteschotel (sajoer lodeh)
bewaar

Indische groenteschotel (sajoer lodeh)

Sajoer = groenten, lodeh = zachtgekookt. In kokosmelk, dus lekker romig.

30 min. bereiden
zeer pittig
76waarderingen

Ingrediënten

4 personen

25 g

ongezouten cashewnoten

1

kleine ui

3 tenen

knoflook

2 el

rode peper

3

zonnebloemolie

500 g

spitskool

1 tl

koenjit

1 tl

ketoembar

227 g

bamboescheuten

400 ml

kokosmelk

250 g

verse sperziebonen

375 g

tofu naturel

Sajoer = groenten, lodeh = zachtgekookt. In kokosmelk, dus lekker romig.

Aan de slag

1

Stamp of maal de noten fijn. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en snijd de rode peper in ringetjes. Verhit de olie en fruit hierin de ui, knoflook, de helft van de peper en de gemalen noten op laag vuur.

2

Snijd de spitskool. Strooi de koenjit en de ketoembar erover, roer de spitskool en de bamboescheuten erdoor en schenk de kokosmelk erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het 20 minuten sudderen.

3

Maak de sperziebonen schoon en voeg die toe na 10 min. Snijd de tofu in kleine blokjes. Kook die de laatste 5 min. mee. Strooi voor het opdienen de rest van de rode pepers over de sajoer. Lekker als onderdeel van een rijsttafel of gewoon met witte rijst.

algemeenVan zijn moeder leerde Cary van Baekel de geheimen van de Indische keuken. Dochter Patricia keek van jongs af aan over zijn schouder mee. Cary: 'Vroeger maakte mijn moeder het kruidenmengsel helemaal zelf in de vijzel. Voor een uitgebreide rijsttafel stond ze twee tot drie dagen in de keuken.' Patricia, bereidt door de week vaak een eenvoudige versie van de Sajoer lodeh. 'Met wat minder groenten. Dan hoef ik niet zo uitgebreid te winkelen. In oma?s originele recept zitten ook kemirienoten, peteh-bonen (soort peulvrucht) en tempeh (koek van sojabonen).'