bewaar
Tonijn met tomaat-basilicumsaus
Tonijn met tomaat-basilicumsaus
bewaar

Tonijn met tomaat-basilicumsaus

30 min. bereiden
65waarderingen

Ingrediënten

4 personen

4

(roma)tomaten

1 zakje

verse basilicum

150 ml

milde olijfolie

2 eetlepels

balsamicoazijn

2

sjalotten

2 eetlepels

kappertjes

4

tonijnsteaks

versgemalen zeezout en zwarte peper

1

ciabatta

4 eetlepels

tapenade van zwarte olijven

Aan de slag

1

Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in piepkleine blokjes snijden. Telkens enkele basilicumblaadjes op elkaar leggen, als 'sigaartje' oprollen en met scherp, glad mes in ragfijne reepjes snijden. In steelpan olie en azijn mengen. Tomatenblokjes, sjalot, kappertjes en basilicum erdoor scheppen. Mengsel (= antiboise) afgedekt bij kamertemperatuur bewaren.

2

Tonijnsteaks droogdeppen, bestrooien met zout en peper. Ciabatta overlangs doorsnijden en snijvlakken met 2 el olijfolie bestrijken. Broodhelften in vieren snijden en naast elkaar op snijvlak op barbecue leggen. Brood in 1-2 min. roosteren. Tonijn op barbecue in 2 min. per kant rosé grillen. Op gegrilde tonijn schepje tapenade leggen. Pannetje met antiboise aan zijkant op barbecue zetten zodat mengsel lauwwarm wordt. Doorroeren en op smaak brengen met zout en peper. Antiboise in vier diepe warme borden scheppen en tonijn erop leggen. Geroosterd brood apart erbij geven.

algemeenVoor een lichtere versie van de salsa kan de helft van de olijfolie vervangen worden door tuinkruidenbouillon.