bewaar
Provençaalse runderstoofschotel
Provençaalse runderstoofschotel
bewaar

Provençaalse runderstoofschotel

Het állerlekkerste stoofvlees vraagt geduld: een nacht marineren en een paar uurtjes stoven. Zalig!

3 uur 30 min. bereiden
3 uur oventijd
12 uur wachten
209waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

sukadelapjes

3

uien

500 g

winterpeen

10 g

verse peterselie

10 g

verse Provençaalse-kruidenmix

3 tenen

knoflook

1

medium handsinaasappel

2

gedroogde laurierblaadjes

400 ml

Gigondas rode wijn

4 el

traditionele olijfolie

3 stengels

bleekselderij

2

vleestomaten

100 g

magere spekblokjes

10

zwarte olijven zonder pit

½ tl

gemalen piment

½ tl

kristalsuiker

Dit heb je nodig

  • aardewerken ovenschaal met deksel

Het állerlekkerste stoofvlees vraagt geduld: een nacht marineren en een paar uurtjes stoven. Zalig!

Aan de slag

1

Snijd het vlees in flinke dobbelstenen. Snijd ⅓ van de uien in dunne ringen. Maak de helft van 1 winterpeen schoon en snijd in plakken. Was de blaadjes van de bleekselderij (bewaar de stengels van de bleekselderij tot gebruik), peterselie en Provencaalse kruidenmix. Snijd 1 teen knoflook fijn.

2

Boen de sinaasappel schoon en snijd de schil dun af. Snijd de helft van de peterselie en Provençaalse kruiden grof. Doe het vlees in een kom en voeg de gesneden groenten en kruiden met laurierblaadje, rode wijn, de helft van de olie en de helft van de sinaasappelschil toe. Schep door elkaar en laat vlees afgedekt in koelkast ca. 12 uur marineren.

3

Snipper de rest van de uien. Maak de rest van de winterpeen en stengels bleekselderij schoon en snijd in blokjes. Snijd de rest van de knoflook fijn. Snijd de tomaten. Knip de rest van de peterselie en Provençaalse kruiden fijn. Schep de blokjes spek om met peterselie. Snijd olijven in stukjes.

4

Verwarm de oven voor op 150 C of gasovenstand 2. Schep het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Verhit de rest van de olie in grote koekenpan. Bak het vlees in delen op hoog vuur bruin. Breng op smaak met peper en zout.

5

Leg de helft van het vlees in de ovenschaal. Verdeel het spek, de peterselie, ui, wortel, bleekselderij, tomaten en helft van de knoflook erover. Dek af met de rest van het vlees. Verdeel de Provençaalse kruiden, de rest van knoflook en de olijven erover. Bestrooi met de peper, het zout, de piment en suiker. Schenk de gezeefde marinade erover.

6

Zet ovenschaal afgedekt in de oven en geheel in 2.5-3 uur gaar stoven. Schep regelmatig om.

bereidingstipMarineer het vlees een dag van te voren. Laat het 's nachts afgedekt in de koelkast staan.

Marineren

Instructievideo - 00:40 min.