Èch­te jus

Geroosterde kip of kalkoen vráágt om zo'n goede jus als deze.

  • bijgerecht
  • 12 stuks
    • 40 min. bereiden
    • 1 uur oventijd
(0)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
bijgerecht Geroosterde kip of kalkoen vráágt om zo'n goede jus als deze. 12 stuks
0

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vuurvaste ovenschaal of bakblik (ca. 30 x 40 cm)
  • pureestamper

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de ongepelde sjalotten in kwarten. Schil de knolselderij en snijd in grove stukken. Snijd de peen in stukken van 2 cm. Maak inkepingen in de drumsticks en halveer de sinaasappels. Doe de sjalot, knolselderij, peen, drumsticks, sinaasappel, laurier, venkelzaad, spek, ongepelde knoflook en tijm in een vuurvaste ovenschaal. Bestrooi met peper en eventueel zout. Besprenkel met de olie, schep om en rooster 1 uur in het midden van de oven. Schep halverwege om.
  2. Neem de schaal uit de oven en zet op laag vuur. Neem de sinaasappelhelften uit de schaal en laat iets afkoelen. Schraap met een houten lepel de aanbaksels los, druk de groente plat en roer de bloem erdoor. Laat 5 min. op laag vuur garen. Roer af en toe. Knijp de sinaasappelhelften voorzichtig uit boven de schaal en voeg het hete water toe. Breng aan de kook en laat 15 min. op middelhoog vuur koken. Roer regelmatig.
  3. Schenk door een zeef en vang de jus op. Druk met een pureestamper of houten lepel de groente en kip extra aan in een vergiet en vang de sappen op. Breng de jus op smaak met peper en eventueel zout.

bereidingstip:

Serveer de jus bij geroosterde kip of kalkoen. Je kunt de jus 2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Je kunt de jus ook invriezen. Bewaar max. 3 maanden.

kookstaptip:

Voeg 50 ml pastis toe voordat je de sinaasappels erboven uitknijpt.

Voedingswaarden (per stuk)
Tags
Ook te zien in
December 2017

Èchte jus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Èch­te jus

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 3 sjalotten
  • 400 g knolselderij
  • 300 g winterpeen

Snijd de ongepelde sjalotten in kwarten. Schil de knolselderij en snijd in grove stukken. Snijd de peen in stukken van 2 cm.

3
3
  • 500 g kipdrumsticks
  • 2 sinaasappels

Maak inkepingen in de drumsticks en halveer de sinaasappels.

4
4
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el venkelzaad
  • 100 g spekreepjes
  • 2 tenen knoflook
  • 3 takjes tijm

Doe de sjalot, knolselderij, peen, drumsticks, sinaasappel, laurier, venkelzaad, spek, ongepelde knoflook en tijm in een vuurvaste ovenschaal.

5
5

Bestrooi met peper en eventueel zout.

6
6
  • 3 el olijfolie

Besprenkel met de olie, schep om en rooster 1 uur in het midden van de oven. Schep halverwege om.

7
7

Neem de schaal uit de oven en zet op laag vuur. Neem de sinaasappelhelften uit de schaal en laat iets afkoelen.

8
8
  • 2 el bloem

Schraap met een houten lepel de aanbaksels los, druk de groente plat en roer de bloem erdoor. Laat 5 min. op laag vuur garen. Roer af en toe.

9
9
  • 1 liter heet water

Knijp de sinaasappelhelften voorzichtig uit boven de schaal en voeg het hete water toe.

10
10

Breng aan de kook en laat 15 min. op middelhoog vuur koken. Roer regelmatig.

11
11

Schenk door een zeef en vang de jus op. Druk met een pureestamper of houten lepel de groente en kip extra aan in een vergiet en vang de sappen op.

12
12

Breng de jus op smaak met peper en eventueel zout.

bereidingstip:

Serveer de jus bij geroosterde kip of kalkoen. Je kunt de jus 2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Je kunt de jus ook invriezen. Bewaar max. 3 maanden.

kookstaptip:

Voeg 50 ml pastis toe voordat je de sinaasappels erboven uitknijpt.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.