bewaar
Hamterrine in peterseliegelei
Hamterrine in peterseliegelei
bewaar

Hamterrine in peterseliegelei

35 min. bereiden
12 uur wachten
34waarderingen

Ingrediënten

12 personen

2 potten

vleesfond

2½ dl

droge witte wijn

10 blaadjes

gelatine

3

sjalotjes

3 teentjes

knoflook

400 g

ham

30 g

verse peterselie

3

bosuitjes

1 eetlepel

roomboter

1 bekertje

crème fraîche

zout en peper

Dit heb je nodig

  • plasticfolie

  • cakevorm inhoud 1 liter

Aan de slag

1

Fond en wijn (2 eetlepels achterhouden) tot ca. 1/2 liter laten inkoken. Gelatine ca. 5 minuten in koud water laten weken. Sjalotjes en knoflook pellen en fijnsnipperen. Ham in kleine blokjes snijden. Peterselie fijnhakken. Bosuitjes schoonmaken, in lengte halveren en in dunne reepjes snijden. In pan boter verhitten en sjalot en knoflook ca. 1 minuut fruiten. Rest van wijn erbij schenken en nog ca. 1 minuut laten inkoken. Fond toevoegen en aan de kook brengen. Van vuur af gelatine door fond roeren. Crème fraîche erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper en even laten afkoelen. Bodem met dun laagje gelei bedekken. Hierover 1 eetlepel peterselie strooien en vervolgens 3 eetlepels hamblokjes. Bosui door gelei scheppen en 3 eetlepels gelei over hamblokjes verdelen. Hierover weer 1 eetlepel peterselie strooien. Dit herhalen tot gelei, peterselie en ham op zijn. Gelei afdekken met plasticfolie en ca. 12 uur in koelkast laten opstijven.

2

Cakevorm enkele seconden in heet water zetten. Bord op vorm leggen, samen keren en aspic uit vorm laten glijden. Aspic in plakken van 1 cm dik snijden.

algemeenDe hamterrine kan ook worden geserveerd als onderdeel van een buffet.