bewaar
Zoete aardappel met vijg en rauwe ham
Zoete aardappel met vijg en rauwe ham
bewaar

Zoete aardappel met vijg en rauwe ham

Een soort crostini, maar dan van zoete aardappel: dit voorgerechtje van knapperige zoete aardappel, rauwe ham en vijgen is een kleurrijk feestje op zich.

15 min. bereiden
20 min. oventijd
1waardering

Ingrediënten

12 porties

200 g

zoete aardappel

1 el

milde olijfolie

75 g

ricotta

1

verse vijg

125 g

gekookte mini rode biet

1 el

witte balsamicoazijn

45 g

AH Excellent prosciutto crudo

Een soort crostini, maar dan van zoete aardappel: dit voorgerechtje van knapperige zoete aardappel, rauwe ham en vijgen is een kleurrijk feestje op zich.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de zoete aardappel schoon, dep droog en snijd in 12 schuine plakken. Gooi de uiteinden weg.

2

Besprenkel de plakken zoete aardappel met de olie en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Breng op smaak met zout. Bak ze in het midden van de oven ca. 20 min tot gaar en goudbruin. Keer de plakken halverwege om.

3

Roer ondertussen de ricotta los. Snijd de vijg in dunne plakken van ca. een ½ cm breed en halveer deze in de breedte. Snijd de rode bietjes in 6 plakken. Schep de bietjes om met de balsamico bianco en breng ze op smaak met peper en eventueel zout.

4

Laat de plakken zoete aardappel 15 min. afkoelen. Scheur de plakken ham elk in drieën. Verdeel de ricotta over de plakken zoete aardappel, gevolgd door een paar plakjes biet en een half plakje vijg. Breng op smaak met peper en eventueel zout en maak af met ⅓ plak ham.

vegatipVervang de rauwe ham en ricotta door mozzarella en geroosterde amandelen.

achtergrondinfoDit gerechtje is onderdeel van een grande entree, waarbij meerdere hapjes geserveerd worden. Neem eens een kijkje op ah.nl/allerhande/grande-entree.