bewaar
Congee
Congee
bewaar

Congee

Voor deze congee met kip kun je ons wakker maken. De rijstepap is in vele Aziatische landen te vinden - met in elk land en zelfs regio - een eigen variant.

20 min. bereiden
30 min. wachten
2waarderingen

Ingrediënten

4 personen

300 g

kipfilet

1 el

oestersaus

2 tl

maizena

1 el

arachideolie

50 g

gember

1½ liter

water

500 ml

Fundo kippenbouillon

200 g

sushirijst

7½ g

verse koriander

2

salade-uitjes

½ tl

zout

Dit heb je nodig

  • soeppan

  • garde

Voor deze congee met kip kun je ons wakker maken. De rijstepap is in vele Aziatische landen te vinden - met in elk land en zelfs regio - een eigen variant.

Aan de slag

1

Snijd de kip in reepjes van een ½ cm. Doe in een kom, voeg de oestersaus, maizena, 1 el water (per 4 personen) en de olie toe en meng ca. 30 seconden. Laat staan tot gebruik.

2

Schil de gember en snijd ¾ ervan in plakken.

3

Breng in een soeppan het water, de bouillon en gember aan de kook. Doe ondertussen de rijst in een kom, voeg koud water toe en spoel de rijst totdat het water doorzichtig is. Voeg als het water kookt de rijst toe blijf roeren tot het water weer kookt.

4

Laat de rijst 30-35 min. op middelhoog vuur koken en roer niet meer. Na ca. 30 min. valt de rijst uit elkaar.

5

Snijd ondertussen de rest van de gember in flinterdunne plakken en de plakken in dunne repen. Snijd de koriander fijn en de salade-ui in ringetjes.

6

Klop zodra de rijst uit elkaar valt de soep met een garde 2-3 min. Dit zorgt ervoor dat de rijst nog meer uit elkaar valt en de soep luchtig wordt.

7

Draai het vuur tot hoog. Voeg ¼ van de kip toe, roer goed los en herhaal tot alle kip in de soep ligt. Kook de kip al roerend 2-3 min. of tot het gaar is. Breng de soep verder op smaak met het zout en wat (witte) peper.

8

Verdeel de congee over kommen. Garneer met de reepjes gember, koriander en bosui.

variatietipJe kunt eindeloos variëren met de toppings, lekker met: gefrituurde knapperige knoflook of sjalot, een gekookt eitje, gemarineerde tofu, gebakken paddenstoelen of gefermenteerde groente de lijst gaat maar door! Breng de congee verder op smaak met sojasaus, sesamolie en/of chili-olie.