Ge­bra­den knol­sel­de­rij met mos­terd­kruim

Gebraden knolselderij als feestelijke centerpiece! Mét bloedrode bieten-lauriersaus.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 240 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 30 min. wachten
    • 1 u. 30 min. oventijd
(7) waardeer
hoofdgerecht Gebraden knolselderij als feestelijke centerpiece! Mét bloedrode bieten-lauriersaus. 4 personen
5 7

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • kleine ovenschaal (ingevet)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd eventuele wortels van de knolselderij en schil hem rondom met een dunschiller, zodat hij mooi egaal wordt.
  2. Doe samen met het bietensap, de peperkorrels, laurier en het zout in een niet te grote kookpan, zodat de knol voor minimaal de helft onderstaat. Breng op hoog vuur aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Kook 30 min. en draai de knolselderij halverwege de kooktijd om met een keukentang, zodat de bovenkant onder komt te staan. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
  3. Haal de knolselderij uit de pan en leg in de ovenschaal. Rooster 45 min. in het midden van de oven tot hij bruin begint te worden aan de buitenkant. Haal uit de oven en leg op een groot stuk aluminiumfolie. Leg daar de ongepelde knoflook bij en vouw de zijkanten naar boven. Leg de helft van de boter boven op de knol en vouw vervolgens de folie goed dicht. Zet het pakket in de ovenschaal en rooster in het midden van de oven in nog ca. 45 min. gaar.
  4. Kook ondertussen de saus in de pan in ca. 25min. in tot 100ml (per 4 personen). Zeef de saus en houd apart. Smelt de rest van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur, voeg de panko toe en rooster tot lichtgekleurd. Doe de mosterd erbij en roer goed door de panko (zorg dat het niet klontert). Zet het vuur uit en blijf doorroeren tot de panko goudbruin is en de mosterd zijn vocht kwijt is. Laat eventueel in de pan van het vuur af afkoelen, zodat je er zeker van bent dat het goed uitdroogt en knapperig wordt. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Laat de knolselderij iets afkoelen. Snijd de knolselderij in zo dun mogelijke plakken en serveer met een deel van de saus en van de mosterdkruim erover. Serveer de rest van de saus en mosterdkruim er apart bij.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 240 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 30 g
    waarvan suikers 16 g
  • vet 8 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 760 mg
  • vezels 10 g
Tags
Ook te zien in

Gebraden knolselderij met mosterdkruim

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­bra­den knol­sel­de­rij met mos­terd­kruim

1
1
  • 900 g knolselderij

Snijd eventuele wortels van de knolselderij en schil hem rondom met een dunschiller, zodat hij mooi egaal wordt.

2
2
  • 750 ml Zonnatura bietensap
  • 1½ el zwarte peperkorrel
  • 3 laurierblaadjes
  • 1½ tl zout

Doe samen met het bietensap, de peperkorrels, laurier en het zout in een niet te grote kookpan, zodat de knol voor minimaal de helft onderstaat.

3
3

Breng op hoog vuur aan de kook en zet vervolgens het vuur laag.

4
4

Kook 30 min. en draai de knolselderij halverwege de kooktijd om met een keukentang, zodat de bovenkant onder komt te staan.

5
5

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.

6
6

Haal de knolselderij uit de pan en leg in de ovenschaal. Rooster 45 min. in het midden van de oven tot hij bruin begint te worden aan de buitenkant.

7
7
  • 3 tenen knoflook

Haal uit de oven en leg op een groot stuk aluminiumfolie. Leg daar de ongepelde knoflook bij en vouw de zijkanten naar boven.

8
8
  • 15 g ongezouten roomboter

Leg de boter boven op de knol en vouw vervolgens de folie goed dicht.

9
9

Zet het pakket in de ovenschaal en rooster in het midden van de oven in nog ca. 45 min. gaar.

10
10

Kook ondertussen de saus in de pan in ca. 25min. in tot 100ml. Zeef de saus en houd apart.

11
11
  • 15 g ongezouten roomboter
  • 30 g panko

Smelt de rest van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur, voeg de panko toe en rooster tot lichtgekleurd.

12
12
  • 2 el grove mosterd

Doe de mosterd erbij en roer goed door de panko (zorg dat het niet klontert).

13
13

Zet het vuur uit en blijf doorroeren tot de panko goudbruin is en de mosterd zijn vocht kwijt is.

14
14

Laat eventueel in de pan van het vuur af afkoelen, zodat je er zeker van bent dat het goed uitdroogt en knapperig wordt.

15
15

Breng op smaak met zout en peper.

16
16

Laat de knolselderij iets afkoelen.

17
17

Snijd de knolselderij in zo dun mogelijke plakken en serveer met een deel van de saus en van de mosterdkruim erover.

18
18

Serveer de rest van de saus en mosterdkruim er apart bij.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.