Bief­stuk met cham­pig­non­saus

Klassieke combi met een reden: deze zelfgemaakte roomsaus maakt je biefstuk perfect af.

(0) waardeer
hoofdgerecht Klassieke combi met een reden: deze zelfgemaakte roomsaus maakt je biefstuk perfect af. 4 personen

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • staafmixer
  • aluminiumfolie

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. De biefstukken moeten voor bereiding op kamertemperatuur zijn; haal ze daarom 30 min. voor serveren uit de koelkast. Doe de funghi porcini in een kom en giet het water erover tot ze helemaal onder staan.
  2. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Veeg de kastanjechampignons schoon. Snijd de helft van de champignons in kwarten en snijd de rest in plakjes.
  3. Verhit 20 g boter (per 4 personen) in een koekenpan en bak de champignonplakjes, sjalot en knoflook op middelhoog vuur in 5 min. goudbruin. Doe de gebakken champignons samen met de fond, slagroom en porcini met het vocht in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Breng de saus al roerend aan de kook en laat in 25 min. op middelhoog vuur tot de helft inkoken of tot de gewenste dikte. Roer regelmatig.
  4. Dep ondertussen de biefstukken droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Verhit de rest van de boter in een grote koekenpan en bak de biefstukken in 4 min. op hoog vuur medium rare. Keer halverwege. Neem het vlees uit de pan en laat op een (warm) bord onder aluminiumfolie 5 min. rusten.
  5. Bak in dezelfde pan in het achtergebleven bakvet de gehalveerde champignons 4 min. Voeg de vleesjus van de biefstukken toe aan de champignonroomsaus en roer door. Serveer het vlees met de saus en verdeel de rest van de champignons erover.

bewaartip:

Je kunt de saus een dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm in 10 min. voor serveren op de kleinste pit en roer regelmatig.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 540 kcal
  • eiwit 40 g
  • koolhydraten 7 g
    waarvan suikers 5 g
  • vet 39 g
    waarvan verzadigd 26 g
  • natrium 480 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Biefstuk met champignonsaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bief­stuk met cham­pig­non­saus

1
1
  • 4 AH Excellent biefstukken

De biefstukken moeten voor bereiding op kamertemperatuur zijn; haal ze daarom 30 min. voor serveren uit de koelkast.

2
2
  • 15 g gedroogde paddenstoelen

Doe de funghi porcini in een kom en giet het water erover tot ze helemaal onder staan.

3
3
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 250 g kastanjechampignons

Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Veeg de kastanjechampignons schoon. Snijd de helft van de champignons in kwarten en snijd de rest in plakjes.

4
4
  • 20 g ongezouten roomboter

Verhit de boter in een koekenpan en bak de champignonplakjes, sjalot en knoflook op middelhoog vuur in 5 min. goudbruin.

5
5
  • 380 ml vleesfond
  • 250 ml verse slagroom

Doe de gebakken champignons samen met de fond, slagroom en porcini met het vocht in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een gladde saus.

6
6

Breng de saus al roerend aan de kook en laat in 25 min. op middelhoog vuur tot de helft inkoken of tot de gewenste dikte. Roer regelmatig.

7
7

Dep ondertussen de biefstukken droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout.

8
8
  • 50 g ongezouten roomboter

Verhit de rest van de boter in een grote koekenpan en bak de biefstukken in 4 min. op hoog vuur medium rare. Keer halverwege.

9
9

Neem het vlees uit de pan en laat op een (warm) bord onder aluminiumfolie 5 min. rusten.

10
10

Bak in dezelfde pan in het achtergebleven bakvet de gehalveerde champignons 4 min.

11
11

Voeg de vleesjus van de biefstukken toe aan de champignonroomsaus en roer door. Serveer het vlees met de saus en verdeel de rest van de champignons erover.

bewaartip:

Je kunt de saus een dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm in 10 min. voor serveren op de kleinste pit en roer regelmatig.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.