bewaar
Hartige taart (torta pasqualina)
Hartige taart (torta pasqualina)
bewaar

Hartige taart (torta pasqualina)

Deze spinazietaart wordt in Italië al eeuwenlang gegeten met Pasen.

30 min. bereiden
45 min. oventijd
30waarderingen

Ingrediënten

4 personen

2 el

milde olijfolie

600 g

verse spinazie

1

middelgrote ui

2 tenen

knoflook

100 g

Parmigiano Reggiano

10

middelgrote eieren

500 g

ricotta

1 tl

gemalen nootmuskaat

270 g

vers bladerdeeg

1 el

water

Dit heb je nodig

  • deegroller

  • springvorm (Ø 24 cm, ingevet)

  • bakkwast

Deze spinazietaart wordt in Italië al eeuwenlang gegeten met Pasen.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de helft van de olie op middelhoog vuur in een wok of hapjespan. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Doe de spinazie in een vergiet, druk het vocht eruit met een houten lepel en laat afkoelen.

2

Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en fruit de ui 5 min. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 min. mee. Snijd de spinazie fijn en meng met de ui en knoflook. Rasp de Parmezaanse kaas. Klop 4 eieren los in een kom en meng met de ricotta en nootmuskaat. Roer de Parmezaanse kaas en het spinaziemengsel erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

3

Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol ⅔ van het bladerdeeg met de deegroller uit tot een lap van 42 x 30 cm. Bekleed de springvorm hiermee. Maak de deegranden nat. Verdeel het spinaziemengsel over het deeg en breek 5 eieren erboven. Rol de rest van het deeg met de deegroller verder uit ter grootte van de vorm. Leg over het spinaziemengsel met de rauwe eieren. Vouw de randen terug. Klop het laatste ei in een kommetje los met het water. Bestrijk hiermee het bladerdeeg met behulp van de bakkwast.

4

Bak de taart in ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Dek af met aluminiumfolie als de taart te donker wordt. Neem uit de oven, laat 10 min. afkoelen, verwijder dan de vorm en serveer de taart lauwwarm of op kamertemperatuur.